fbpx

8 luni cu suspendare pentru șantajarea fostei soții cu poze porno. CA Cluj: Pedeapsa surprinzător de blândă

Un bărbat din Cluj a fost condamnat definitiv la 8 luni închisoare cu suspendarea pentru șantajarea fostei soții. Judecătorii Curții de Apel au notat că ”deși este imposibilă în apelul inculpatului agravarea situției acestuia, este nejustificată solicitarea de reducere a cuantumului acestei pedepse surprinzător de blânde”. Astfel, că nu au avut ce face decât să mențină sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.

Prin Rechizitoriul nr. 5808/P/2018 din data de 19.05.2020 Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus trimiterea in judecată, în stare de libertate, a inculpatului pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj în formă continuată (2 acte materiale) , amenințare în formă continuată (53 acte materiale), hărțuire și lovire.

Bărbatul i-a trimis fostei soții 53 mesaje cu caracter amenințător, din care redăm câteva:

– „Joi în 11 știm cum stăm. Vin și vreau să știu. Vi acasă sau nu. Dacă răspunsul e nu te bat cu bâta de baseball în mijlocul curții.

– „Teaba ta, alegi coma” (03.07.2019, ora 07:51 – f. 12, vol. II);

– „Te desfigurez joi” (03.07.2019, ora 07:52 – f. 12, vol. II);

– „Atâta timp cât io sugi la prostul firmei te distrug. Ti am zis, caca te departe de casă. O să plutești pe Soemș cu pizda în sus” (03.07.2019, ora 07:57 – f. 12, vol. II);

– „Nu mă obliga să fac lucruri necugetate. Nu lăsa fetele fără părinți” (03.07.2019, ora 08:11– f. 13, vol. II);

– „Ai ales să crească fetele fără părinți . Asta ai ales. Tu schiloadă, eu în Gherla” (03.07.2019, ora 08:30– f. 13, vol. II);

– „Mai întreabă și fetele dacă vor să crească fără părinți” (03.07.2019, ora 08:54– f. 13, vol. II);

– „Fă tu pe șmechera și inabordabila cu mine. Că ai ales să plutești cu pizda în sus pe Someș” (03.07.2019, ora 09:43– f. 14, vol. II);

– „Îți zdrobesc genunchii să nu mai poți umbla în viața ta. Doar în scaun cu rotile. O să ți-l dau pe a lui mama. Prima fază. Ori cu mine ori distrusă. Mai ai timp să te răzgândești” (03.07.2019, ora 11:29– f. 14, vol. II);

– „Peste o săptămână dacă nu ai bagajele făcute, ai genunchii schilodiți. Alege-ți viitorul. Ori cu mine, ori în scaun cu rotile” (03.07.2019, ora 12:48– f. 14, vol. II);

– „Nu mai accept niciun căcat de la tine. Ori e albă ori e neagră. Ori la bal, ori la 2 metri, ori la Gherla” (03.07.2019, ora 12:58– f. 14, vol. II);

”La data de 05.10.2018, în fața sediului BRD Mărăști a înmânat persoanei vătămate 3 fotografii care o surprind în pe aceasta în timpul desfășurării unor activități de natură sexuală și i-a spus că dacă nu se întoarce acasă, respectiv dacă nu reîncepe activitatea sexuală cu el în termen de șapte zile, va afișa fotografiile respective la școala minorelor R.D.M și R.C, la locul de muncă al celor doi soți sau la orice alt loc de muncă al persoanei vătămate, iar ulterior, la data de 07.10.2018, ora 17:18 i-a scris persoanei vătămate și a reiterat amenințarea prin intermediul aplicației „Whatsapp” în ipoteza în care persoana vătămată nu ar fi retras plângerea penală formulată în prezentul dosar până la data de 08.10.2018 ”

”La data de 09.08.2019 a lovit-o pe fosta sa soție, pe d-na B, cu piciorul peste ambele membre inferioare și astfel i-a cauzat leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale”, au notat procurorii.

Pentru infracțiunile de amenințare, hărțuire și lovire, femeia și-a retras plângerea penală, iar procesul a încetat cu privire la acestea, dar a continuat pentru șantaj.

Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca i-a aplicat pedeapsa de 8 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 2 ani și l-a obligat să presteze muncă în folosul comunității la Primăria Cluj-Napoca timp de 60 de zile.

Curtea de Apel Cluj i-a respins apelul inculpatului, criticând soluția primei instanțe:

”În ceea ce privește pedeapsa principală aplicată inculpatului , respectiv 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată (2 acte materiale), Curtea constată că aceasta este legală, însă aceasta nu este temeinic individualizată, fiind greșit puse în balanță criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv:

-împrejurările şi modul de săvârşire a faptelor (faptele au fost comise cu insistenţă, vulgaritatea, obsesivitatea şi cinismul; faptele au fost comuise în contextul unei relații conflictuale între inculpat și presoana vătămată)

-starea de pericol creată pentru valorile ocrotite, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunilor (inculpatul a adus o reală atingere libertății psihice a persoanei vătămate);

-motivul săvârşirii infracţiunilor şi scopul urmărit (inculpatul a comis fapta motivat și de dependența de alcool, cu scopul de a forța persoana vătămată să întrețină relații sexuale, nedorite de aceasta din urmă, astfel încercând să-i încalce și libertatea sexuală; de asemnea, cel de-al doilea act material a fost motivat de încercarea inculpatului de a evita tragerea la răspundere penală);

-natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului (inculpatul se află la primul contact cu legea penală);

-conduita după săvârşirea infracţiunilor şi în cursul procesului penal (a recunoscut fapta, s-a prezentat în fața organelor judiciare atunci când a fost citat);

-nivelul de educaţie, vârsta starea de sănătate, situaţia familială şi socială (studii superioare, angajat ca expert contabil/economist, probleme medicale la nivelul coloanei).

Raportat la aceste elemente, instanța fondului a ales în mod nejustificat să aplice inculpatului pedeapse cu închisoarea egală cu minimul special (după reducerea limitelor de pedeapsă cu 1/3 în baza art. 396 alin. (10) C. pr. pen. și majorarea maximului special cu 3 ani în baza dispozițiilor art. 36 alin. (1) C. pen., 8 luni-6 ani și 4 luni), raportat la gravitatea concretă a infracțiunii comise.

Procesul de individualizare al pedepsei este unul complex, în care sunt avute toate criteriile prevăzute de art. 74 C. pen., fără ca legiuitorul să fi acordat o pondere mai mare unuia dintre ele. Astfel, instanța este chemată să analizeze atât fapta cât și persoana inculpatului în ansamblu, putând astfel să aleagă soluția optimă pentru atingerea tuturor scopurilor procesului penal.

Or, în speță, instanța fondului a acordat o deosebită importanță împrejurărilor ulterioare faptei, ce indică o îndreptare a inculpatului către un comportament corijat, licit, fără însă a valorifica, în concret, elementele ce țin de faptă.

Astfel, inculpatul nu doar că a amenințat persoana vătămată cu răspândirea unor imagini cu caracter personal, obținute în timpul unor activități sexuale, dar a și insitat în amintirea printre locurile unde ar fi urmat să fie afișate aceste imagini a școlii fiicelor persoanei vătămate și ale inculpatului. De asemenea, scopul urmărit, respectiv înfrângerea libertății sexuale și sustragerea de la răspunderea penală indică o gravitate sporită a faptelor.

De asemenea, în ceea ce privește susținerea că inculpatul nu ar fi dorit să pună în executare aceste amenințări, Curtea constată că este o împrejurare puțin relevantă, nefiind legată nici de tipicitatea faptei și nici de efectul pe care aceasta la produs în psihicul persoanei vătămate.

Astfel, Curtea constată că, deși este imposibilă în apelul inculpatului agravarea situției acestuia, este nejustificată solicitarea de reducere a cuantumului acestei pedepse surprinzător de blânde. Oricum, dat fiind faptul că această pedeapsă este egală cu minimul special, o reducere a cuantumului pedepsei ar transforma pedeapsa într-una nelegală.

Curtea constată că, deși în speță ne aflăm într-o ipoteză în care condițiile obiective pentru a dispune amânarea aplicării pedepsei sunt îndeplinite, o asemnea soluție nu poate fi justificată. Astfel, Curtea observă că art. 83 alin. (1) lit. d) C. pen. oprește în prezenta cauză o atare soluție.

În acest sens, instanța de control este convinsă de necesitatea condamnării inculpatului, raportat tocmai la modul de comitere al faptelor deduse judecăţii, alături de scopul comiterii infracțiunii.

Astfel, Curtea constată că inculpatul a arătat că este o persoană aptă de a ignora normele legale, interesele și chiar drepturile altor persoane, totul pentru a-și atinge scopul. Mai mult, dacă prima solicitare a inculpatului (reluarea relațiilor sexuale) denotă o aptitudine a acestuia de a comite infracțiuni de o gravitate extrem de ridicată și de a nesocoti impactul faptelor sale asupra altor persoane, cea de-a doua solicitare (retragerea plângerii prealabile), arată o lipsă de respect a inculpatului față de normele legale, acestea fiind tratate ca niște obstacole ce pot fi ocolite.

Curtea nu poate accepta susținerea avocatului inculpatului cum că acesta ar fi dorit să-și reîntregească familia, fiind evident, din probele aflate la dosarul cauzei, că acesta ar fi dorit eventual să-și controleze forțat, diferența dintre cele două fiind semnificativă.

Raportat la toate aceste împrejurări, este imperativă condamnarea inculpatului pentru atingerea scopului pedepsei, fiind discutabilă chiar modalitatea de executare a pedepsei aleasă de instanța fondului, pe care însă Curtea nu o poate cenzura, raportat la principiul non reformatio in peius.

Contrar celor susținute de apărătorul inculpatui, înscrisurile aflate la dosarul cauzei nu probează o imposibilitate obiectivă de prestare a muncii neremunerate în folosul comunității.

Astfel, starea de sănătate a inculpatului a fost avută în vedere la alegerea numărului de zile de muncă în folosul comunității.

Alegerea unei munci așa-zis proporționale cu activitatea pe care inculpatul o desfășoară de o viață este imposibilă. Mai întâi, Serviciul de Probațiune Cluj este cel care alege dintre cele două instituții cea la care inculpatul va presta efectiv muncă.

Pe de altă parte, lista instituțiilor în cadrul cărora se poate presta munca neremunerată nu cuprinde instituții în cadrul cărora s-ar desfășura activități contabile.

Ca atare, Curtea își însușește, cu mențiunile de mai sus, aserțiunile instanței fondului, pe care le menține.”

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!