fbpx

13 magistrați pensionați, între care un fost inculpat, revin în sistem

CSM a trimis către președintele României propunerile de reîncadrare a 13 magistrați pensionați în ultimii ani, unii chiar anul acesta. Nu toți membrii CSM au fost de acord cu revenirea unui fost procuror, pensionat ca judecător, care a fost inculpat achitat în apel.

Cu majoritate de voturi ale judecătorilor din CSM de 6 la 3, a revenit în sistem și Costache Roșca, ca judecător. Acesta a fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Galati și inculpat, fiind achitat în 2020 de ÎCCJ după ce la fond primise 3 ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat îndeplinite condiţiile pentru reîncadrarea în funcția de judecător în temeiul art. 216 alin. (2)-(3) din Legea nr. 303/2022, a candidaţilor prevăzuți în anexă.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât:

1. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului VĂDEANU FLORIN în funcţia de judecător la Judecătoria Agnita. (unanimitate)

2. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei MUNTEANU CRISTINA-MONICA în funcţia de judecător la Judecătoria Braşov. (unanimitate)

3. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei PÎRVULESCU ELENA-ANCA în funcţia de judecător la Tribunalul Covasna. (unanimitate)

4. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei SPĂTĂCEAN LIA în funcţia de judecător la Judecătoria Braşov. (unanimitate)

5. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei ANGHEL MONICA în funcţia de judecător la Judecătoria Buzău. (unanimitate)

6. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei CRISTESCU MIHAELA-CAMELIA în funcţia de judecător la Judecătoria Pogoanele. (unanimitate)

7. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea doamnei MOCANU IULIA în funcţia de judecător la Tribunalul Buzău. (unanimitate)

8. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului ROȘCA COSTACHE în funcţia de judecător la Judecătoria Buzău. (majoritate: 6 Da, 3 Nu)

9. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului ȘERBAN ALIN-DOREL în funcţia de judecător la Judecătoria Gurahonț. (unanimitate)

10. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului COMAROMI NICOLAE în funcţia de judecător la Judecătoria Timișoara. (unanimitate)

11. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului POPESCU EMILIAN-FLORIA în funcţia de judecător la Judecătoria Arad. (unanimitate)

12. Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului POPESCU IOAN în funcţia de judecător la Judecătoria Arad. (unanimitate)

13 Înaintarea către Președintele României a propunerii privind reîncadrarea domnului TODOR MIRCEA-LAZĂR în funcţia de judecător la Judecătoria Făget. (unanimitate)

Articolul 216 alin. (2)-(3) din Legea nr. 303/2022:

(2) Reîncadrarea în funcţia de judecător sau procuror a foştilor judecători sau procurori eliberaţi din funcţie prin pensionare se face fără concurs la instanţele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea în cadrul cărora au dreptul să funcţioneze potrivit gradului profesional avut la data pensionării. Reîncadrarea se face numai la instanţe sau parchete care nu pot funcţiona normal din cauza numărului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective şi numai dacă judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcţie prin pensionare în ultimii 3 ani anterior reîncadrării. Pe perioada reîncadrării, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător şi celuilalt personal prevăzut la alin. (1).

(3) Reîncadrarea în funcţie se face cu respectarea competenţei prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii.

Comments

comentarii

Rapid-CFR Cluj, ultimul meci din etapa a 10 a Superligii, disputat pe terenul echipei giuleștene, s-a încheiat cu scorul 3-1.... Citește mai mult
Într-un spațiu inedit, amenajat în pepiniera Iulius din complexul USAMV Borhanci, pasionații de jazz și iubitorii de muzică au fost martorii unei experiențe muzicale intime în acest weekend, în cadrul  Pop-up Jazz Club (PJC).... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!