fbpx

Tânăra judecătoare care a decedat recent a fost amenințată cu moartea de un deținut periculos

Judecătoarea Andrada Ștefana Pavel de la Judecătoria Gherla, care a decedat subit la 32 de ani în locuință, a trecut printr-un episod greu la sfârșitul lui 2021, când a fost amenințată cu moartea de către un deținut periculos chiar în timpul unei ședințe de judecată. Potrivit propriei declarații, amenințările ”i-au cauzat un profund disconfort psihic şi o stare de temere”, mai ales că deținutul urma să fie liberat la termen. Pentru amenințarea judecătoarei, deținutul și-a mai adăugat 1 an, 4 luni și 20 de zile la pedeapsa de 12 ani pe care o avea.

Starea de fapt: ”În data de 29.12.2021, la Judecătoria Gherla a avut loc termenul de judecată a dosarului nr…./235/2021, având ca obiect liberare condiţionată, termen la care condamnatul Lunean Florian, asistat de un apărător din oficiu, a fost prezent pentru a fi audiat prin sistemul de videoconferinţă din Penitenciarul Gherla. În cursul şedinţei, instanţa a invocat din oficiu excepţia autorităţii de lucru judecat în raport de sentinţa penală nr. .. a Judecătoriei Gherla, definitivă prin decizia penală nr. ###/2021 a Tribunalului Cluj, sentinţă prin care s-a fixat termen de reiterare a cererii de liberare condiţionată la data de 14.01.2022.

Pe un ton ridicat, condamnatul s-a arătat nemulţumit de invocarea excepţiei amintite şi a precizat că doreşte să recuze completul de judecată întrucât i se încalcă dreptul de a formula o cerere de liberare condiţionată. În cursul dezbaterilor asupra cererii de recuzare, Lunean Florian a intervenit în repetate rânduri, fără a i se acorda cuvântul, motiv pentru care i s-a atras atenţia de către preşedintele completului de judecată – judecător Pavel Andrada Ștefana să respecte solemnitatea şedinţei de judecată.

După respingerea ca inadmisibilă a cererii de recuzare, la interpelarea instanţei, condamnatul Lunean Florian a solicitat amânarea cauzei pentru studierea dosarului, cerere care a fost respinsă ca neîntemeiată, moment în care Lunean Florian a întrerupt din nou mersul dezbaterilor, ridicând tonul. După ce instanţa i-a pus în vedere condamnatului să aibă o conduită corespunzătoare şi să respecte solemnitatea şedinţei de judecată, întrucât Lunean Florian a continuat manifestările ireverenţioase la adresa instanţei, condamnatului i-a fost aplicată amendă judiciară în cuantum de 2.500 lei, timp în care acesta a întrerupt legătura cu sistemul de videoconferinţă aflat la locul de deţinere.

Fiind restabilită legătura cu Penitenciarul Gherla prin sistemul de videoconferinţă, condamnatului i-a fost acordat ultimul cuvânt, ocazie cu care, ridicând tonul la preşedintele completului de judecată, Lunean Florian a arătat că doreşte să-şi angajeze apărător ales. În continuare, cu un ton ridicat al vocii, condamnatul  a arătat că va face demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii pentru recuzarea completului de judecată, a lovit sistemul de videoconferinţă şi apoi a început să strige „criminalilor”, „asasinilor”, „nu se face aşa ceva”, „….o să stai acolo să putrezeşti în patul tău…”. Având în vedere că nu se înţelegea clar ceea ce striga condamnatul , în sala de judecată s-a ridicat întrebarea dacă acesta proferează ameninţări la adresa preşedintelui completului de judecată. În continuare, agentul supraveghetor de la Penitenciarul Gherla, aflat împreună cu condamnatul Lunean Florian, a încercat să restabilească situaţia din camera de videoconferinţă, timp în care condamnatul a afirmat „nu se face aşa ceva”, „asasinilor”, „D-zeu mamii voastre”.

După întreruperea legăturii, la ieşirea din sala de videoconferinţă, condamnatul Lunean Florian a afirmat următoarele: „Dumnezeul mamii voastre de criminali! Fu…. rasa în gură! Morţii mă-tii, că îţi iau capu cu sabia când ies de aici! Băga-mi-aş p…. în morţii tăi! D-zeu mă-tii… că 2 luni jumătate mai am termen şi scot maţele din tine amu, băga-mi-aş p… în rasa ta! Fu… morţii tăi, de erai în faţa mea te mâncam aicea!”. Momentele au fost înregistrate cu camera video montată pe uniforma agentului de penitenciar, iar despre ameninţările şi invectivele proferate de Lunean Florian, preşedintele completului de judecată – judecător Pavel Andrada Ștefana a luat cunoştinţă în data de 13.01.2022 când a vizualizat înregistrarea.

Persoana vătămată Pavel Andrada Ștefana, care a relatat starea de fapt astfel cum a fost expusă anterior , a precizat că ameninţările cu moartea i-au cauzat un profund disconfort psihic şi o stare de temere, atât prin raportare la gravitatea ameninţărilor proferate, cât şi prin raportare la circumstanţele personale ale deţinutului Lunean Florian, despre care are cunoştinţă întrucât anterior soluţionase o propunere de liberare condiţionată care îl privea (persoană aflată în executarea unei pedepse de 12 ani închisoare, agresivă, sancţionată disciplinar pe parcursul detenţiei de nenumărate ori, pentru fapte de violenţă, consiliat psihologic pentru agresivitate).

Starea de nelinişte cauzată de acest incident i-a fost augmentată persoanei vătămate şi de împrejurarea că deţinutul urmează să fie liberat la termen în cursul lunii aprilie. Pavel Andrada Ștefana a mai arătat că acest incident i-a cauzat realmente o stare de temere, motiv pentru care îşi face griji pentru siguranţa ei, întrucât există posibilitatea ca inculpatul Lunean Florian să se gândească la o răzbunare.”

Curtea de Apel Cluj a pronunțat decizia definitivă în octombrie 2022:  ”In baza art. 41 alin. 1 si 3 si 43 alin. 2 C.pen. adauga la restul neexecutat (la data savarsirii faptei 29.12.2021) de 117 zile inchisoare din pedeapsa de 12 ani si 1 luna inchisoare (s.p. nr. 83/2016 a Jud. Turda) pedeapsa de 1 an 4 luni si 20 de zile inchisoare, urmand ca inculpatul sa execute in final pedeapsa rezultanta de 1 an 4 luni si 137 zile inchisoare in regim de detentie.”

Din ultimii 12 ani de viață, Lunean și-a petrecut 11 în spatele gratiilor. În 2020, în semn de protest, Lunean și-a tăiat un deget după ce a aflat că cererea lui eliberare condiționată a fost respinsă la Judecătoria Baia Mare.

Comments

comentarii

Rapid-CFR Cluj, ultimul meci din etapa a 10 a Superligii, disputat pe terenul echipei giuleștene, s-a încheiat cu scorul 3-1.... Citește mai mult
Într-un spațiu inedit, amenajat în pepiniera Iulius din complexul USAMV Borhanci, pasionații de jazz și iubitorii de muzică au fost martorii unei experiențe muzicale intime în acest weekend, în cadrul  Pop-up Jazz Club (PJC).... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!