Profesorul și avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției, a fost speaker la conferința ,Dreptul românesc între suveranitate și armonizare europeană”, la care au participat numeroși magistrați. Valeriu Stoica a atins mai multe subiecte de interes despre sistemul judiciar.
Valeriu Stoica a vorbit despre magistrați ca apărători ai societății deschise, statutul magistraților, despre rolul important al puterii judecătorești, despre imaginea sistemului judiciar, dar și despre hotărârile judecătorești privind acordarea de drepturi salariale, cu care a spus că nu este de acord.
”Există interese de a face politici pentru a compromite magistrații, pentru a decredibiliza magistrații, iar erorile judiciare mai ales în materie penală sunt sunt cel mai bun cal de bătaie pentru că după aceea se extinde imaginea că totul este o eroare în justiție și de aici decredibilizarea magistraților. (…)
Puterea judecătorească este cea mai importantă dintre toate puterile Statului, pentru că și puterea executivă și cea legislativă au tendința să se îndepărteze de Constituție și valorile constituționale și nu ne putem baza doar pe Curtea Constituțională, cred că judecătorii și procurorii din țară au un rol chiar mai important pentru a apăra aceste valori. Evident că fac asta în context european.
Dacă vorbim de societatea deschisă și de apărarea ei, ea trebuie să fie apărată de magistrați. Ca să poată să apere valorile societății deschise, magistrații trebuie să fie apărați, dar nu pentru ei neapărat ca persoane, și pentru ei, dar în primul rând pentru societate. Protecția magistraților este de fapt un statut de protecție pentru societate. Și dacă ne gândim că puterea judecătorească este cea trebuie să țină în frâu puterea executivă și puterea legislativă când e cazul, păi cum să ții în frâu cu un statul de umilință.
Sunt tulburat total, confuz de ce oameni inteligenți care au experiență intelectuală, oameni care au ceva cunoștință despre societatea deschisă nu suportă gândul că magistrații au statut de protecție. Aici încep să cred că avea dreptate Bertrand Russell cu definiția pe care o dă democrației: Bertrand Russell spune că ”Democrația este sistemul baza pe invidie”. Există democrație acolo unde există invidie, pentru că din invidie se naște tot timpul ceva nou, există dorința de a face ceva mai bun. La noi invidia nu generează dorința de a face ceva mai bun, ci tendința de a-l omorî pe cel care a făcut ceva mai bun ca tine, adică să moară și capra vecinului.
Tot ce-și doresc acești domni este ca de fapt magistrații să devină simpli salariați. Când se va întâmpla asta, a dispărut societatea deschisă. Când se va întâmpla asta suntem ca în Rusia sau ca în China.”, a spus Stoica.
Asociația de magistrați Just Open, în colaborare cu Baroul Cluj și Camera Executorilor Judecătorești Cluj, a organizat, în perioda 1-2 noiembrie, conferința ,,Dreptul românesc între suveranitate și armonizare europeană”.
Vom reveni și cu alte părți din discursul profesorului Stoica, care a și răspuns la întrebări adresate de participanții la conferință.