fbpx

UNNPR: Notarii publici nu au competențe în stabilirea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor

În contextul modificării Condului fiscal în sensul că valoarea impozabilă a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea va fi preluată din Studiile de Piață, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România arată că s-a făcut confuzie între ”studii de piață” și ”grile notariale”.

”Venind în întâmpinarea interesului crescut al publicului larg și al mass-media referitor la noua modalitate privind stabilirea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea și urmărind, totodată, respectarea acurateței informațiilor vehiculate în spațiul public, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări: 

Notarii publici nu au nicio competență în ceea ce privește determinarea valorii impozabile a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea. 

Conform Ordonanței nr.16/15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, emisă de Guvernul României și publicată în Monitorul Oficial nr.716/15 iulie 2022, valoarea impozabilă a clădirilor și terenurilor acoperite de acestea va fi preluată din Studiile de Piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România. 

În mod eronat, aceste Studii de Piață au fost menționate în mass-media sub titulatura de „grile notariale”, „grilele notarilor” etc. Facem precizarea că modalitatea de întocmire a Studiilor de Piață este prevăzută la art. 111 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit căreia: “Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent, și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul A.N.A.F.”. 

 Întreaga responsabilitate pentru realizarea și conținutul Studiilor de Piață revine exclusiv evaluatorilor autorizați care le-au întocmit ca urmare a solicitării făcute de către Camerele notarilor publici, în condițiile legii, acestea din urmă neavând nici o implicare în procedura de elaborare a Studiilor de Piață. 

Studiile de Piață sunt informații publice care se regăsesc pe site-ul: www.unnpr.ro și sunt realizate exclusiv pentru calculul impozitului pe venitul obținut de persoanele fizice din transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din patrimoniul personal. ”, se arată în comunicatul Uniunii Notarilor. 

Comments

comentarii

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșteri mari se înregistrează la ulei și cartofi.... Citește mai mult
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă, că inspiraţia şi norocul vor decide calificarea în partida cu Şahtior Soligorsk din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!