fbpx

Unde au acționat și cum au fost prinși bulgarii veniți la Cluj să fure date de pe carduri

Doi tineri bulgari au venit de Ziua Muncii – 1 Mai la Cluj să fure date de pe carduri bancare. Polițiștii de la BCCO au observat după două zile aparatul skimmer montat pe un bancomat și i-au prins pe bulgari, nu fără peripeții. Au alergat după unul dintre ei prin Mărăști. Bulgarii, care au acționat și în Constanța, sunt acum în arest preventiv la Cluj, fiind achetați de serviciul teritorial DIICOT.

Dosarul de la DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj a fost înregistrat urmare a procesului verbal de sesizare din oficiu şi prindere în flagrant întocmit de lucrătorii de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca. ”Din cuprinsul sesizării, a rezultat că, organele de poliţie s-au sesizat cu privire la faptul că în data de 03.05.2015, la bancomatul R.B. situat în Cluj Napoca, str. Aurel Vlaicu nr.2, au fost montate echipamente de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare – skimmer”, se arată în propunerea de arestare a bulgarilor. La acea adresă se află o agenție a Raiffeisen Bank, potrivit site-ului oficial al băncii.

Polițiștii au supravegheat zona în care era instalat bancomatul, constatând faptul că, în zona ATM-ului au fost identificate două persoane, iar una dintre acestea s-a apropiat de bancomat şi a demontat echipamentele de copiere a datelor. Al doilea bulgar avea rolul să păzească zona. Inculpații au fost identificaţi ca fiind doi tineri cetățeni bulgari, Stoyan Krastev şi Pankov Savo. Polițiștii au fost nevoiți să alerge după unul dintre ei prin zona Pieței Mărăști.

”Inculpatul Stoyan Krastev s-a apropiat de bancomat şi a demontat echipamentele de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare (skimmer) şi a codurilor PIN aferente acestor carduri, după care s-a deplasat prin spatele staţiei de carburant OMV, ocazie cu care ofiţerii de poliţie au alergat după acesta, somându-l să se oprească. Acesta a alergat printre blocuri, a traversat strada Dorobanţilor şi s-a deplasat prin faţa clădirii Consiliului Judeţean Cluj, după care, în dreptul Pieţii Mărăşti a traversat din nou strada Dorobanţilor şi a intrat între blocuri, printr-un gang situat după parcarea pieţii Mărăşti, loc în care a fost prins şi imobilizat de lucrătorii de poliţie.

Concomitent cu acţiunea de prindere a inculpatului Stoyan Krastev, organele de poliţie au procedat la prinderea şi identificarea inculpatului Pankov Savo, care se afla tot în zona ATM-ului în discuţie, existând suspiciuni cu privire la activitatea desfăşurată de acesta, care ar avea legătură cu activitatea desfăşurată de inculpatul Stoyan Krastev la bancomat. (…)Inculpatul Pankov Savo a acordat ajutor inculpatului Stoyan Krastev în data de 03.05.2015, asigurând paza locului de unde inculpatul Stoyan Krastev a procedat la demontarea de pe bancomatul (..) a două dispozitive de copiere a datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare”, au precizat procurorii DIICOT în propunerea de arestare preventivă.

În urma cercetărilor efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că, inculpaţii bulgari au fost cazaţi în perioada 1 mai – 4 mai 2015 la un hotel din municipiul Cluj-Napoca.

”S-a constatat astfel că, scopul pentru care inculpaţii s-au aflat în Cluj-Napoca, începând cu data de 01.05.2015, l-a constituit realizarea activităţii infracţionale de montare la bancomat, a dispozitivelor de copiere a datelor de carduri şi de obţinere ulterioară a datelor de carduri bancare transferate în mod fraudulos pe dispozitivul de tip skimmer, pentru ca ulterior, aceste date să poată fi valorificate în mod ilicit, prin utilizarea acestora în vederea accesării în mod neautorizat a sistemelor informatice aferente conturilor bancare ale utilizatorilor reali ai cardurilor, pentru ca ulterior să poată fi realizate operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin folosirea neautorizată a datelor de carduri bancare, operaţiuni realizate în mediul virtual prin intermediul sistemelor informatice – ex. plăţi on line pe internet, precum şi pentru fabricarea de carduri false, inscripţionate cu datele reale ale utilizatorilor, cu ajutorul cărora pot fi realizate şi alte operaţiuni financiare în mod fraudulos.”, se mai arată în motivarea instanței Tribunalului Cluj.

În urma analizării datelor comunicate de către bancă, a rezultat faptul că la același bancomat a fost utilizat în datele de 2 şi 3 mai acelaşi card test tip pointer, card cu care se testează efectiv, funcţionalitatea şi fiabilitatea dispozitivului artizanal de tip skimmer. Perioada de utilizare la bancomat a unui dispozitiv de tip skimmer este una limitată, necesitând ridicarea acestuia de la bancomat după momentul când nu mai este încărcat, fiind necesar a se proceda la reîncărcarea acestuia. În 2 mai, s-au copiat în mod fraudulos datele de carduri bancare aferente unui număr de 24 carduri bancare, după care inculpații au procedat la demontarea skimmerului în vederea valorificării datelor de carduri bancare copiate în prealabil. Apoi, în data de 3 mai, s-au copiat datele de carduri bancare aferente unui număr de 30 de carduri bancare.

Anchetatorii susțin că Pankov Savo şi Stoyan Krastev sunt aceleaşi persoane care au montat echipamente artizanale de copiere a datelor de card la un ATM din Constanța în perioada 20-23 aprilie. Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns