Un italian originar din Sicilia, judecat la Cluj pentru introducere în ţară și trafic de droguri de mare risc, susține că a fost provocat să vândă cocaină de către doi colaboratori ai oamenilor legii, între care o femeie cu care voia să aibă o relație amoroasă. Susținerile lui nu au ținut în fața judecătorului de cameră preliminară, care a constatat legalitatea rechizitoriului și a disus începerea judecății.
Italianul Vito Cocimano a fost prins în flagrant în luna iulie, într-o pensiune din Cluj-Napoca, în timo ce vindea aproape 100 de grame de cocaină cu 6.500 de euro către o persoană care colabora cu procurorii DIICOT.
Inculpatul susține că a adus cantitatea de cocaină la insistențele repetate ale unei femeie, autorizată ca și colaborator.
”Respectiva a fost cea care i-a oferit inculpatului o sumă de 3000 cu titlu de avans, pentru a-l determina pe inculpat să-i aducă cocaină și a-l pune în imposibilitatea de a refuza”, susține apărarea.
Și despre celălalt colaborator, avocații inculpatului spun ”Respectivul este cel care și în cursul discuțiilor înregistrate cu ocazia flagrantului este cel care insistă cu privire la aducerea unor cantități mai mari, deși inculpatul îi spune că această unică tranzacție reprezintă o favoare pentru …. (femeia colaborator – n.red), atât și nimic mai mult, iar dacă dorește mai mult să meargă în Italia și să își cumpere singur.”
”În opinia inculpatului, este evident faptul că cei doi colaboratori autorizați în cauză au depășit cu mult limitele legale în ceea ce privește activitatea autorizată, acționând ca veritabili agenți provocatori, inclusiv anterior autorizării de către procurorul de caz. În aceste condiții, inculpatul a apreciat că probele obținute ca urmare a activității acestor colaboratori sunt lovite de nulitate și se impune a fi excluse de la dosarul cauzei, iar referințele la acestea să fie eliminate din actul de sesizare al instanței.”, se arată la dosar.
Judecătorul de cameră preliminară de la Tribubalul Cluj arată că aceste aspecte pot fi reanalizate pe parcursul procesului și a dispus începerea judecății pe fond.
”Chiar dacă aparent, derularea cauzei în acea etapă procesuală incipientă sugerează că agentul statului (colaboratorul ######) a avut iniţiativa achitării unui avans de 3000 de euro inculpatului, din preţul drogurilor ce se doreau a fi cumpărate, până în prezent nu au rezultat date că inculpatul ar fi fost obligat să vândă vreo substanţă sau că ar fi refuzat o primă cerere.
Contrar celor susţinute de apărare, oferirea unui avans de 3000 euro nu echivalează cu punerea inculpatului în imposibilitatea de a refuza, din moment ce inculpatul nu ar fi fost obligat să intre în posesia acestei sume. În acest moment procesual, teza apărării (referitoare la insistenţele repetate din partea colaboratorului ###### ori apelarea de către colaboratorul ###### la sentimentele inculpatului și profitând de dorinţa acestuia de a avea o relaţie amoroasă cu colaboratorul ######) are la bază simple suspiciuni.
Evident, aceste aspecte pot fi reanalizate după administrarea întregului probatoriu, aşa cum s-am arătat în cele ce preced. ”, se arată în motivarea judecătorului de cameră preliminară.
„Școlit în Sicilia și «turnat» în România de polițiști aflați la început de carieră. Mafiotul italian Vito Cocimano încerca să-și facă piață de desfacere, vânzând în Cluj cocaină la jumătate de preț. Sicilianului i s-a înfundat în Hunedoara, deși a încercat să-și piardă urma pe traseul Hunedoara, Botoșani, Cluj.”, a spus expertul antidrog Cătălin Țone despre inculat atunci când a fost prins.