fbpx

Un grup civic a pozat tăierile ilegale din Țara Moților în acest week-end. S-a sesizat Poliția și a confiscat un camion

În acest weekend ( 19-20 Februarie 2021 ) oamenii civici din grupul Diaspora Europeană au desfășurat o amplă acțiune de depistare a camioanelor și firmelor forestiere care fac ilegalitați. Grupul civic a avut peste 40 de oameni în teren în județele Cluj, Alba și Brașov în ambele zile acțiunile s-au desfășurat în condiții de frig și ninsoare, dar oamenii nu au cedat.

Într-una din acțiuni, cea de la Cluj, oamenii civici au fost amenințati, hăituți și urmăriți pe drumurile forestiere de către mafia lemnului instaurată în zonă !

”România, singura țară din lume unde după “furtuni” lemnele pădurilor noastre sar în trenuri spre Austria. Echipa Diaspora Europeană a fost în acest weekend în Munții Apuseni pentru a vedea dezastrul semnalat de către localnici prin mesajele pe privat pe această pagină. Ce am găsit în localitățile Someșul Rece, Marișel, Beliș, Horea, toată Țara Moților, ne-a lăsat un gust amar, vă lăsăm pozele de mai jos ca să vă spuneți și voi părerea ⁉️”, se arată pe pagina de Facebook a grupului.

”Camion descoperit la Someșul Rece, Jud Cluj cu 30m3 de lemn ilegal, a refuzat cântarul pentru că ar fi avut undeva la peste 65 de tone încărcătura. Lemnul de esența tare are 1.300 kg pe metru cub. Masa lemnoasă a fost verificată și a avut peste 40 de metri cubi, ceea ce înseamnă că doar încărcătura ar avea undeva la 50-52 de tone plus camionul 15 tone ( gol )”, au precizat cei de la Diaspora Europeană.

Ulterior a venit și informare de la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj:

”La data de 19 februarie a.c., în jurul orei 22.45 poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au depistat pe DJ107P, în zona Barajului de acumulare al lacului Tarniţa, un transport de material lemnos despre care existau indicii că nu ar corespunde din punctul de vedere al cantităţii transportate, respectiv menţionată în avizul de însoţire prezentat.

Ansamblul de vehicule care transporta materialul lemnos a fost direcţionat peste noapte la un depozit al Direcţiei Silvice Cluj, unde, în cursul dimineţii a fost desfăşurată activitatea de inventariere a încărcăturii transportate, reieşind un volum de 30,84 de metri cubi de material lemnos care nu corespundea din punctul de vedere al speciilor şi a cantităţii prezentate în documentul de însoţire.

În urma celor constatate, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul Silvic s-au sesizat din oficiu, fiind efectuate cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de transport, cu orice mijloace de transport al materialului lemnos în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 46-2008.

De asemenea, cantitatea care nu corespundea documentului de transport a fost confiscată, fiind indisponibilizat totodată ansamblul de vehicule format din cap tractor şi semiremorcă.”

Comments

comentarii

Alin Tișe a reacționat dur după ce Szilard Tasnadi a fost numit oficial în funcția de prefect al Clujului și a anunțat că va cere demisia lui Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.... Citește mai mult
Unii tineri din Cluj-Napoca încalcă restricțiile și nu poartă mască în autobuze. De asemenea, distanțarea fizică este altă măsură care nu le este „cunoscută”.... Citește mai mult
Clujul este al doilea oraș din țară care are cele mai multe contracte de muncă cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. Bucureștiul rămâne fruntaș la această categorie.... Citește mai mult
Procesul de vaccinare din România este unul foarte bun, ajungându-se la aproape la un milion de persoane vaccinate anti-COVID.... Citește mai mult

Lasă un răspuns