fbpx

Tudorel Toader: Din 4.458 de deținuți eliberați prin recursul compensatoriu, doar 42 au revenit în penitenciare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, când a fost audiat în comisiile juridice reunite ale Parlamentului pentru aviz în vederea ocupării aceleiași funcții și în Cabinetul Dăncilă, că din 4.458 de deținuți eliberați prin recursul compensatoriu, doar 42 au revenit în penitenciare

În discursul său de o jumătate de oră de minute, Toader s-a referit și la efectele recursului compensatoriu, măsură luată anul trecut cu scopul declara al scăderii aglomerării din penitenciare.

”Din momentul intrării în vigoare a legii până astăzi, avem 1.031 de deținuți care au fost eliberați direct în baza legii. Poate că a fost eliberat că mai avea o săptămână, o lună, două, trei. Nu știm. Alți 3.427 eliberați prin vocația pe care au dobândit-o la liberare condiționată, dar de către judecători și nu administrativ de către conducerea penitenciarului. Prin urmare, au beneficiat 4.458 de deținuți, dintre care aproape un sfert prin eliberare, restul prin liberare condiționată pronunțată de instanța de judecată.

Dacă îmi îngăduiți, aș face un apel la presă, aș face un apel la nevoia de informare corectă a populației. Pentru că noi care cunoaștem realitatea putem înțelege resorturile informațiilor neadecvate, incorecte. Dar populația trebuie minimal corect informată. Există în societate acum o percepție a faptului că mulți dintre cei care au beneficiat de legea recursului compensatoriu au comis fapte, au revenit în penitenciar. Știți câți au reveni până astăzi când vă vorbesc? Din 4.458, au revenit 42, care însemană mai puțin de 1%. Iar recidiva per total a scăzut în România sub 40%. Este un trend descrescător, după cum este un trend scăzător al numărului de intrări în sistemul penitenciar. ”, a spus ministrul Justiției.

Acesta nu spune însă câți dintre cei puși în libertate sunt cercetați în stare de libertate pentru noi fapte sau sunt arestați preventiv în centrele de la Inpectoratele de Poliție?

Scandal între parlamentarii PNL și PSD

La partea de întrebări a audierii, senatorul PNL Daniel Fenechiu a protestat vehement față de decizia președintelui de ședință, Eugen Nicolicea, de a permite o singură întrebare din partea fiecărui grup parlamentar. Fenechiu l-a acuzat pe Nicolicea de abuz, pe un ton ridicat, afirmând că o asemenea decizie este fără precedent. În replică, Nicolicea i-a spus liberalului că are „o problemă” și l-a amenințat cu evacuarea din sală.

După alte câteva întrebări, Alina Gorghiu a amenințat că va întrerupe orice altă intervenție dacă nu se permite adresarea tuturor întrebărilor din partea opoziției. Ministrul Toader a afirmat că nicio întrebare nu îi este incomodă, fiind disponibil să răspundă la întrebări toată ziua. Vedeți jos cum s-au contrat parlamentarii.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns