fbpx

Tot mai multe tribunale administrative dispun revizuirea obligativității purtării măștii de protecție în Franța

Instanțele franceze cenzurează decretele prin care se impune purtarea obligatorie a măștii în aer liber.

La numai patru zile de la decretarea purtării măștii de protecție peste tot în aer liber pe teritoriul Lyon și Villeurbanne de către prefectul Rhône-ului, instanța administrativă franceză competentă a suspendat aplicarea actului administrativ, dispunând autorităților revizuirea acestuia până la data de 8 septembrie 2020.

Instanța apreciază că actul administrativ trebuie modificat în sensul excluderii de la obligativitatea purtării măștii de protecție, pe de o parte, locurile din municipalitate care nu sunt caracterizate de o densitate mare a populației sau de circumstanțe locale susceptibile de a favoriza răspândirea virusului și, de pe de altă parte, perioadele orare în care nu există un risc special de propagare a virusului. Instanța solicită ca purtarea unei măști să fie obligatorie numai pe arterele foarte ocupate și la orele de vârf.

Instanța de contencios administrativ a fost sesizată de către o asociație din Lyon, ,,Les Essentialistes”, o asociație nou-înființată (26 august 2020) cu scopul apărării libertăților individuale și a binelui comun, după cum declară reprezentanții acesteia în presa franceză. În fața tribunalului au susținut că astfel de decrete, cum este cel de impunere al obligativității purtării măștii de protecție, peste tot în aer liber, subminează libertatea individuală de mișcare care este o libertate fundamentală.

Avocatul reclamanților, Me Sébastien Bracq, a menționat că și instanțele din Pau și Strasbourg au pronunțat decizizii similare.

Pe fondul cauzei, judecătorul a confirmat că obiectivul de a garanta securitatea sănătății cetățenilor este justificat, prin urmare, prefectul Lyon-ului, Pascal Mailhos, a declarat presei franceze că intenționează să respecte cererea justiției, în sensul că va modifica decretul conform dispozițiilor instanței, fără a-l anula.

Sursa: lepoint.fr

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina