fbpx

Terminalul de plecări al Aeroportului Internațional Cluj se extinde. Vezi cum va arăta și când va fi gata

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță demararea lucrărilor de execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord. Lucrările de extindere la terminalul plecări de la Aeroportul Internațional Cluj vor dura până în februarie 2024 și vor aduce în plus trei noi porți de îmbarcare.

Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3 și vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va  fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

“În condițiile evoluției traficului aerian înregistrat în ultima perioadă, investițiile care se fac la Aeroportul Internațional Cluj vor asigura noi facilități pentru pasageri. Este foarte important că acest proiect, extinderea terminalului de pasageri,  se va realiza din fonduri nerambursabile, vorbim de o finanțare de aproximativ 130 de milioane de lei de la Uniunea Europeană și aproape 20 de milioane de la Bugetul Național. Atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea aeroportului este prioritară pentru noi. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”, a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj: “ Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare  a pasagerilor și a bagajelor și va contribui la reducerea timpului pentru efectuarea formalităților de check-in, a controlului de securitate și a  controlului documentelor la frontieră.  Este un proiect foarte important, având în vedere că în anul 2023 vom depăși 3 milioane de pasageri  și estimăm creșteri ale traficului de pasageri și pentru anii următori. De la începutul anului, pe Aeroportul Internațional Cluj am înregistrat aproximativ 1,3 milioane de pasageri cu 11% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019 și cu aproximativ 47% mai mult decât anul trecut ”.

Cei care se ocupă de extinderea terminalului, Asocierea Bogart-UTI-ACI, au asigurat 80 de containere pentru zona de regrupare a pasagerilor.

„La sfârșitul lunii iunie vor fi procesate primele zboruri interne prin aceste containere, iar în noaptea de 4 spre 5 iulie deja zborurile externe vor fi procesate prin aceste containere. Există aer condiționat, bineînțeles că nu există condiții la fel de bune ca și în aerogară. La fel, spațiile comerciale le mutăm parțial în aceste containere. Ne pare rău că până în februarie- martie anul viitor confortul pasagerilor va fi afectat. Din martie 2024 vom prezenta alte condiții. Pe parcursul lucrărilor, nu vor mai fi zonele de regrupare. În cadrul proiectului au fost deja pregătite peste 80 de containere cu aer condiționat, unde se asigură zonele de regrupare pentru zborurile interne și externe. Ne pare rău și le cerem scuzem pentru că aproximativ 6 luni va fi afectat confortul pasagerilor, avem suprafață corespunzătoare, dar înălțimea este de doar 2,35 metri, nu vor fi cele mai bune condiții, este o situație temporară pentru a ne putea prezenta în luna martie cu noul terminal. Nu credem că va scădea traficul de pasageri din această cauză, vom pune panouri de informare, asigurăm asistență ne cerem scuze anticipat”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj cu ocazia prezentării proiectului de extindere a terminalului plecări.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare a proiectului este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei, iar 19.824.066,83 lei sunt asigurați de la Bugetul de Stat.

Comments

comentarii

Echipa de volei fete a Școlii Gimnaziale „Ion Luca Caragiale” Sibiu a obținut locul 1 la Cluj-Napoca în etapa zonală și locul 5 la nivel național.... Citește mai mult
Condiții meteo de iarnă pe Transalpina. Temperaturile au scăzut la – 5 grade Celsius, iar din cauza lapoviței și ninsorii, acțiunile de deszăpezire au fost stopate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns