fbpx
sursa foto oradesibiu.ro

Țeparul cu chirii din Sibiu a mai avut dosar penal, dar a scăpat că s-a împăcat cu părțile vătămate

Bărbatul din Sibiu, reținut în 25 ianuarie, pentru înșelăciune cu chirii după ce au fost depuse nouă plângeri penale, a mai fost trimis în judecată în 2021 pentru fapte similare, dar procesul a încetat prin împăcarea părților.

În dosarul din 2021 au fost două părți vătămate, din care una fusese amenințată de inculpat. În 31 ianuarie 2022, Judecătoria Sibiu a dispus încetarea procesului.

Soluția pe scurt: ”In temeiul art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. g C.pr.pen. si art. 244 alin. 3 C.pen., inceteaza procesul penal fata de inculpatul Oancea Alin Vasile, pentru savarsirea infractiunii de inșelaciune, prevazuta de art. 244 alin.1 C.pen, cu aplic. art 35 alin 1 C.pen, cu aplic. art 41 alin 1 C.pen, ca urmare a impacarii partilor.

In temeiul art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. g C.pr.pen. si art. 206 alin.2 C.pen. coroborat cu art. 158 alin.2 Cod Penal , inceteaza procesul penal fata de inculpatul Oancea Alin Vasile, pentru savarsirea infractiunii de amenințare, prevazuta de art. 206 alin. 1 C.pen., cu aplic. art 41 alin 1 C.pen, ca urmare a retragerii plangerii formulate de persoana vatamata U.P.G

Constata ca inculpatul Oancea Alin Vasile a fost retinut pentru o perioada de 24 de ore, incepand cu data de 23.07.2021, ora. 14.00. In baza art. 241 alin.1 lit b Cod Procedura Penala constata incetata de drept masura controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Oancea Alin Vasile prin Ordonanta dispusa de Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu la data de 24.07.2021 in dosar nr. 3015/P/2021.

Constata ca actiunile civile au ramas fara obiect.”

A fost reținut și apoi plasat sub control judiciar în 2021

Atunci, IPJ Sibiu a comunicat: ”La data de 23 iulie a.c., polițiștii Secției Nr. 1 de Poliție Urbană Sibiu au reținut un sibian în vârstă de 44 de ani, cercetat penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și amenințare.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în zilele de 8, respectiv 16 iulie, prin intermediul unei rețele de socializare, ar fi abordat două persoane care își exprimaseră intenția de a închiria o locuință. Sibianul le-ar fi prezentat, pe rând, locuința sa și ar fi închiriat cu fiecare dintre părțile vătămate antecontracte, încasând sumele de 2.100, respectiv 1.000 de lei, fără a pune în executare obligațiile contractuale privind predarea apartamentului.

De asemenea, sibianul ar fi amenințat una dintre victime cu acte de violență pentru a-și retrage plângerea depusă.

Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, la data de 23 iulie a.c., polițiștii l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, iar la data de 24 iulie a.c., procurorul de caz a dispus față de sibian aplicarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.”

Nouă păgubiți în dosarul actual

Polițiștii sibieni au anunțat miercuri că au reținut un bărbat în vârstă de 45 de ani, cercetat penal pentru înșelăciune – 9 acte materiale. Acesta este bănuit că, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023, ar fi indus în eroare 9 persoane cărora le-ar fi promis închirierea unui apartament din orașul Sibiu, încasând diverse sume de bani ca avans și o primă chirie lunară.

„Bărbatul ar fi intrat în legătură cu victimele prin intermediul unor conturi false de pe rețelele de socializare și, după primirea sumelor de bani solicitate, le-ar fi oferit chiriașilor chei false. Prejudiciul creat se ridică la suma de 17.280 de lei. Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, la data de 21 ianuarie a.c., polițiștii au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore, iar la data de 22 ianuarie procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu a dispus continuarea cercetărilor cu persoana în stare de libertate”, a transmis IPJ Sibiu.

Povestea unui cuplu țepuit

”Avand nevoie de o chirie cât mai urgent am vorbit cu mai mulți agenți, am postat pe Facebook, inclusiv pe grupul ”Chirii Sibiu”, de unde am fost contactat de un utilizator de Facebook cu numele ”Irina Voicu”, având poza de profil o panglică neagra de doliu. Mi-a prezentat un apartament cu trei camere situat pe Str. Rahovei, colț cu Oștirii, plus poze atașate cu interiorul acestuia și numărul ”sotului” de telefon.

Am stabilit sa ne intalnim la ora 18:00. Am mers împreună cu prietena mea în aceeași zi, 10 ianuarie 2023, sa-l vedem. Ne-am întâlnit cu domnul Oancea Alin în scara A a blocului, am urcat la apartamentul situat la etajul 10, ne-a prezentat apartamentul care era plin cu lucruri personale, urmând să elibereze locuința până în data de 15 ianuarie 2023.

A scris un contract de mână în care erau precizate data și suma de 230 euro, banii fiind plătiți în aceeasi zi.

Am mai vorbit cu el în data de 14.01.23 dacă se poate să duc din bagaje la care a raspuns să nu-l mai stresez.

Duminică dimineața, avand tot apartamentul plin cu saci de haine, lădițe cu borcane și alte lucruri personale, urmând să le încărcăm în mașini pentru a ne muta, am incercat în jurul orei 10:30 să-l sun, dar avea telefonul închis. Am așteptat până la ora 12:00 după care am încercat pe WhatsApp și messenger pe contul ”soției”, Irina Voicu, fiind activă pe Facebook.

I-am dat mesaj apoi mi-a dat block. Atunci mi-am dat seama că am luat “țeapă”, având totuși o bănuială de la început deoarece prețul era cu mult sub prețul pieței…

Am încercat să-l sun de pe mai multe telefoane, rezultatul fiind același.

Am mai așteptat puțin, după care am mers la apartament în scopul de a afla informații despre el de la vecini. După scurt timp am reușit să vorbim cu vecinii de la apartamentul 78 și am aflat că el din asta trăiește, din 2010 se ocupă cu înșelătorii, chiar nepoata lor fiind înșelată acum doi ani, nerecuperând banii până în prezent, povestind că a mai făcut pușcarie din același motiv, că a mai avut în trecut acuzații de hărțuire sexuală în lift și alte dosare penale.

Ne-a sfătuit să mergem la Sectia 1 de Poliție Sibiu ceea ce am și făcut. Am depus o plângere penală.

Între timp am luat legătura cu mai multe persoane păgubite cu sume cuprinse între 500 și peste 2000 lei, care îl caută pentru a recupera banii. Povești asemănatoare spuse de Oancea pentru a convinge ”chiriașul” să plătească, cu final diferit. Din ce am înțeles foloseste sistemul piramidal înșelând mai mulți și plătind de la unul la altul. Unora le spune că dacă își retrag plângerea primesc banii înapoi, bani de la altă persoană pagubită și tot așa…”, a povestit pentru publicația Turnul Sfatului bărbatul țepuit.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns