fbpx
Acasă » ȘTIRI » Tăriceanu la Cluj: ”Sunt magistrați foarte vocali care au de fapt o agendă politică… Văd că ar vrea ei să legifereze”

Tăriceanu la Cluj: ”Sunt magistrați foarte vocali care au de fapt o agendă politică… Văd că ar vrea ei să legifereze”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă la Cluj, referindu-se la protestele magistraţilor, că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care de fapt au o agendă politică.

„Sunt câteva măsuri în ordonanţă care pe unii dintre magistraţi îi nemulţumesc. Să vedem de ce-i nemulţumesc. E foarte interesant de văzut. A existat o practică extinsă a delegării procurorilor în funcţiile de conducere. (…) Pe unii dintre ei i-au făcut şi vulnerabili, şi dependenţi de acele posturi. Este motivul pentru care întâlnim atâtea abuzuri grave comise de procurori care nu aveau pregătirea necesară, dar probabil aveau mult drag de a-şi menţine posturile şi probabil alţii îi foloseau ca unelte în ceea ce s-a numit justiţia prin binomul SRI-DNA. Eu cred că trebuie să intrăm în normalitate şiiată unul dintre exemplele care dovedesc că ordonanţa face ordine în această privinţă şi cred că e foarte bine”, a declarat Tăriceanu.

El a spus că, dacă sunt alte chestiuni controversate, magistraţii pot să discute cu ministrul Justiţiei.

„Dacă nu mai e calea dialogului, ce urmează, războiul? Ar trebui să se gândească că aceasta este singura cale de rezolvare a problemelor. Trebuie să discute în primul cu CSM, cu ministrul”, a subliniat liderul ALDE.

Preşedintele Senatului a susţinut că„ Se observă clar că sunt anumiţi magistraţi foarte vocali care de fapt au o agendă politică. Sesizez din partea unora, puţini din fericire, ideea că legile ar trebui să fie făcute practic tot de magistraţi. Nu, există un principiu clar şi sănătos al separării puterilor în stat. Parlamentul e cel care legiferează și nu unii care fac parte din corpul magistraților, despre care văd că ar vrea ei să legifereze și funcționarea magistraturii și ale lucruri din legi care vizează domeniul justiției, ceea ce este inedit. Dar probabil că la noi, după Revoluție, din cauza acestor tulburări care au avut lov, mulți încă nu-și înțeleg rostul în societate”, a mai spus Tăriceanu.

La rândul ei, Norica Nicolai a ţinut să precizeze că toţi cei care activează la secţia de anchetare a magistraţilor au participat la un concurs. „Asta îţi dă şi un grad de încredere. Pentru că una e să vină cineva pe uşa din dos, şi alta este să vină cineva pe baza unui concurs public”, a adăugat ea.

Nicolai s-a referit şi la suspendarea activităţii de către magistraţi.

„Recomandările Comisiei de la Veneţia vorbesc despre dreptul la grevă al magistraţilor, pentru că a spune că refuzi să intri în cauze în instanţele de judecată asta e o chestiune care se numeşte în drept negare de dreptate. Nu poţi să renunţi părţilor, nu ai un contencios cu Guvernul. Tu, ca magistrat, trebuie să judeci nişte părţi. (…) Deja am ajuns prea departe. Dacă o parte din oamenii din puterea judecătorească încearcă să se comporte ca oamenii politici sau ca nişte sindicate, eu cred că de la corpul magistraţilor societatea românească are alte aşteptări. Au organizaţii profesionale, există CSM”, a afirmat eurodeputatul ALDE.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina