fbpx

Super-mașina pentru investigații criminalistice în condiții grele. Era utilă la accidentul din Apuseni FOTO

Poliția Română dispune de anul acesta de o mașină de teren preparată special pentru investigații criminalistice în locuri greu accesibile. Mașina, care ar fi fost utilă la cercetarea accidentului aviatic din Apuseni, este expusă la Cluj, cu ocazia unei conferințe internaționale de criminalistică.

Chestorul Gabriel Țîru, mândru de noua mașină de criminalistică
Chestorul Gabriel Țîru, mândru de noua mașină de criminalistică

Mașina, marca Jeep, a costat 65.000 de euro cu toate modificările, banii fiind din fonduri elvețiene.  ”O s-o folosim în toate evenimentele în care există impedimente din punct de vedere al accesului, deci teren accidentat sau condiții meteorologice nefavorabile. E o plajă de cazuri. Toate evenimentele în care accesul este greu, că e iarnă, ninge, teren mlăștinos, unde un autoturism obișnuit, chiar 4×4 să fie, nu poate ajunge”, spune directorul Institutului de Criminalistică, chestor de poliție Gabriel Țîru.

Mașina este inclusă într-un program european pentru identificarea victimelor în caz de dezastre. ”Va participa și la evenimente la nivel european, dacă este un eveniment grav, iar acea țară nu dispune pe moment de un număr suficient de echipe de cercetare la fața locului.”, a precizat Țîru.

Mașina este echipată cu tot ce înseamnă partea de asigurare a probelor biologice, unitate frigorifică, truse de criminalistică în rucsaci, scaner laser 3D pentru procesarea tridimensională a locului faptei, singurul din România, un laptop cu un software pentru a face schița locului faptei în format virtual. Are motor de 2,8 litri pe motorină. ”Partea de transmisie e cea care asigură toată capacitatea deosebită, sporită. Totul e modificat”, Transmisiei pe fiecare roată, blocabilă pe fiecare roată. Toată partea de articulație e modificată”, a explicat Țîru. De asemenea, mașina este dotată cu troliu pe față și pe spate, de 7 tone, și un cric special pentru a o ridica la un metru și jumătate, dacă mașina este căzută într-o groapă.  În dotare este și un compresor de umflat roțile.

Mașina se află în parcarea hotelului Napoca, unde are loc Conferința internațională de criminalistică ”Clasic şi modern în obţinerea şi valorificarea ştiinţifică a probatoriului”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina