fbpx

Specialiștii în lupta împotriva criminalității informatice s-au adunat la Cluj

Specialiști în lupta împotriva criminalității informatice din Europa și SUA au vorbit la Cluj despre securitatea cibernetică, protecția datelor, legislația în domeniu, fraude informatice și noi tehnici utilizate de hackeri.

Timp de două zile, Clujul este capitala prevenirii și combaterii criminalității informatice. La conferința organizată la Universitatea Babeș-Bolyai au luat cuvântul personalități internaționale în domeniu: Myrthe Feddema – Coordonator regional pe cooperare judecătorească la Ambasada Olandei în România, David Gappa – coordonator în domeniul proprietății intelectuale din partea Departamentului american de Justiție la Ambasada SUA în România, Irina Manta – directorul centrului pentru legislația proprietății intelectuale la Maurice A. Deane School of Law, Hofstra University, SUA,  Joanna Kulesza – profesor Facultatea de Drept de la Unibersitatea din Łódź, Polonia,  Nico Tuijn –  Curtea de Apel ‘s-Hertogenbosch, Olanda,  Oreste Pollicino – profesor Departmentul de studii juridice, Universitatea Bocconi, Italia, David Maimon – profesor Centrul de Ciber-securitate al Universității Maryland, SUA.

ciber crime conference

ioana vasiu (3)”Conferința este cel mai important eveniment de acest tip din Europa. Subiectul central este prevenirea și combaterea criminalității informatice. Lucrurile au ajuns foarte departe, inclusiv autoritățile au fost luate pe nepregătite și atunci am încercat să aducem laolaltă nu numai reprezentanți ai lumii academice din țară si din alte zece țări, dar si reprezentanți ai serviciilor speciale, DIICOT, BCCO si ai companiilor care dezvoltă produse de securitate  în domeniu. Intr-un cuvant, foarte multe personalități incearcă să inceapă o luptă cât de cât articulată impotriva a ceva ce este bine organizat si care va ajunge după estimări in 2019 la 2 trilioane de dolari.”, a spus profesor Ioana Vasiu (foto), organizator al conferinței, pentru Clujust.ro

Aceasta atrage atenția asupra pericolului la nivel mondial pe care îl reprezintă criminalitatea informatică. ”Nu e vorba numai de afectarea cetățeanului, ci și inclusiv de punerea unor state in pericol si a economiei mondiale, deci stabilitatea, dezvoltarea tuturor statelor, chiar si a celor foarte dezvoltate si care sunt mai dotate din punct de vedere al echipamentelor cu care se poate lupta împotriva criminalității informatice. Chiar si ele se află în situația de a încerca noi măsuri, noi metode, nu numai un stil de drept care să facă față acestui tip de tehnologie, care a ajuns foarte sus și care e foarte ușor folosită de acești criminali, care nu sunt neapărat foarte deștepți.”, a declarat Vasiu.

Profesoara Ioana Vasiu nu crede în atragerea hackerilor de partea autorităților:  ”În ceea ce privește angajarea unor hackeri care ar putea să lupte în zona băieților buni, lucrurile au mers puțin mai departe și datorită dezvoltării foarte mari a tehnologiei și a noilor produse, nu mai este așa de posibil ca ei să fie angajați de autorități fără riscul ca ei după aceea să lucreze tot pentru ”dark side” și acesta e unul din marile exemple ale lui Albert Gonzales, care fiind informator al FBI a reușit să realizeze frauda secolului. Este foarte dificil pentru autorități să ia o asemenea decizie. Sigur că sunt asemenea cazuri, dar metoda aceasta nu este una dintre cele mai uzitate. În consecință, colaborarea cu firmele care produc produse de prevenire și care să ajute în investigare este cea mai bună. De exemplu, firmele Celebrite, Bit Defender, Betfair, unele românești care lucrează foarte bine, iar specialiștii noștri sunt admirați peste hotare. Lucrează de mult nu numai cu organele de invesitgare, FBI, Secret service, dar în același timp lucrează și la nivelul militar, al structurilor informative mult mai senzitive decât acelea ale unor cazuri obișnuite care trebuie rezolvate apoi de instanțe. Specialiști din România sunt preferați altora datorită pregătirii foarte bune pe care o au și a talentului.”

Ce rol are România pe harta mondială a Cybercrime-ului? ”Din punct de vedere al celor care comit crimele, din păcate suntem pe locuri fruntașe, alături de reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei, Chinei”, a răspuns Vasiu. Potrivit acesteia, infractorii cibernetici acționează din două morive: pentru profit si datorită curiozității folosite în sens rău (vezi cazul Guccifer)

Unul dintre invitații de marcă ai conferinței a este David Gappa, fost procuror în SUA timp de 23 de ani, actual coordonator în domeniul proprietății intelectuale în cadrul Departamentului american de Justiție pe zona Europei de est, cu biroul la Ambasada SUA din România.

Acesta a vorbi în cadrul conferinței despre creșterea nivelului criptării de către infractori, despre care a psus că au trecut de nivelul programelor speciale de hacking și folosesc rețele private virtuale (Virtual Private Network), dar și calculatoare virtuale, în sensul că sunt asamblate acasă de aceștia, ceea ce îngreunează munca investigatorilor. De asemenea, Gappa a precizat că hackerii se conectează la rețele wireless ale vecinilor. Oficialul amrican a subiniat nevoie de specializare a anchetatorilor în ce privește utilizarea monedelor virtuale Bitcoin.

”Am arătat nevoie ca oamenii legii să fie bine informați și să țină pasul cu cei care comit infracțiuni pe internet. Este o provocare pentru că, din păcate, mulți dintre cei care folosesc internetul în scopuri criminale sunt avansați din punct de vedere tehnologic și întotdeana este o diferență între ceea ce fac infractorii și ce fac oamenii legii. Din păcate, training-ul nu este făcut cum trebuie. Sunt mulți care încearcă să țină pasul, dar nu au uneltele, resursele și este nevoie de o mai bună cooperare internațională între polițiști, procurori. Din păcate, sistemul este ineficient. Infractorii au avantajul că trebuie să se adune probe din mai multe țări și, până se procesează cererile, infractorii fac milioane de euro sau dolari”, a declatat David Gappa pentru Clujust.ro. Ambasada SUA oferă training și unelte autorităților din sud-estul Europei pentru a ține pasul cu criminalitatea informatică.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina