fbpx

Solicitarea “pașaportului Covid”- o măsură neadecvată și nejustificată

Curtea Supremă a Spaniei a refuzat autorităților andaluze instituirea măsurii de solicitare a pașaportui Covid sau a testului PCR pentru accesul populației în spațiile din Andaluzia.

Curtea Supremă a împărtășit opinia Tribunalului Superior de Justiție a Andaluziei cu privire la lipsa unei justificări adecvate a măsurii propuse, relatează Economist&Jurist.

După pronunțarea hotărârii de către Tribunalul Superior de Justiție a Andaluziei (TSJA) care a considerat abuzivă solicitarea “pașaportului Covid”/ certificatului de vaccinare sau a testului PCR pentru a putea avea acces la spațiile de agrement pe motivul neponderării măsurii în funcție de factori precum rata de incidență, Junta de Andalucía (Guvernul autonom andaluz) a atacat cu recurs hotărârea la Curtea Supremă a Spaniei, Curte care a fost de acord cu prima instanță (TSJA) și astfel a invalidat măsura Ministerului Sănătății și Familiilor.

TSJA a concluzionat, așadar, că solicitarea pașaportului Covid sau a testului PCR nu poate fi instituită ca o cerință generală atunci când rata de incidență variază în funcție de teritoriu, forțând inutil o parte a populației să afișeze documentația fără a exista un risc real care ar impune respectarea unei astfel de măsuri, putând limita inutil drepturile individuale.

Recursul Juntei din Andalucía împotriva hotărârii Tribunalului Superior de Justiție din Andaluzia, din 6 august 2021 a fost respins miercuri, 18 august, menținându-se astfel respingerea ratificării judiciare a măsurii cuprinse în Ordonanța din 5 august a Ministerului Sănătății și Familiilor constând în “limitarea accesului în interiorul unităților de agrement și hoteliere cu muzică” la persoanele care ar putea acredita un certificat digital COVID din UE sau un test antigen sau PCR negativ efectuat în ultimele 72 de ore.

Curtea Supremă împărtășește opinia Tribunalul Superior de Justiție a Andaluziei cu privire la lipsa unei justificări adecvate a măsurii propuse, măsură care a fost postulată în mod general pentru întregul teritoriu andaluz, aplicabilă întregii populații andaluze și municipalităților, indiferent de rata de incidență, fără legătură cu situația sanitară a acestora și a evoluției situației sanitare, precum și pe termen nelimitat. Prin urmare, Curtea Supremă a validat concluziile primei instanțe care a considerat că, în speță nu au fost justificate nici caracterul adecvat și nici necesitatea măsurilor.

,,Nu am identificat nicio obiecție sau reproș raționamentului ponderativ exprimat în hotărârea din 5 august 2021 (aTSJA), deoarece raționamentul său este în concordanță cu puținele elemente furnizate de Junta de Andalucía, iar examinarea relației mijloace-scop și rezultatul la care ajunge este rezonabilă”, expune Curtea în hotărârea dată în recurs.

Recenta lovitură judiciară a controversatei decizii a unor comunități spaniole de a solicita certificatul de vaccinare covid pentru a permite intrarea în locurile de agrement se adaugă altor soluții similare pronunțate anterior.

Măsura solicitării pașaportului Covid sau a testelor alternative s-a răspândit în mai multe țări europene. Până în prezent Justiția spaniolă a paralizat încercarea a patru comunități autonome – Andaluzia, Insulele Canare, Cantabria și Galicia – și a orașului Melilla de a impune măsura solicitării pașaportului Covid la intrarea în baruri sau în alte unități de agrement.

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!