fbpx

Sindicatul grefierilor solicită Guvernului suplimentarea fondurilor ce urmează să fie alocate ÎCCJ

Sindicatul Național al Grefei Judiciare solicită Guvernului să aloce mai mulți bani din Fondul de rezervă pentru bugetele ÎCCJ și PÎCCJ, având în vedere că ”în câteva zile, noile tranșe din hotărâri judecătorești exigibile în 2024 vor deveni scadente, ceea ce ar putea declanșa o avalanșă de executări silite.”

Guvernul României urmează să adopte două hotărâri privind suplimentarea bugetelor Înaltei Curți de Casație și Justiție și Parchetelui de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din Fondul de rezervă bugetară. (Proiectele AICI)

”Aceste decizii vizează achitarea diferențelor salariale stabilite prin titluri executorii în favoarea personalului din sistemul judiciar, inclusiv dobânzile acumulate, pentru sumele restante din 2023.

Potrivit legislației în vigoare, drepturile salariale ale personalului din instanțe și parchete trebuie asigurate integral, orice întârziere în executarea obligațiilor atrăgând dobânzi și alte accesorii care cresc datoria publică. În 2023, o parte semnificativă a acestor obligații nu a fost achitată, fapt ce generează riscul unor noi acțiuni de executare silită.

Deși Guvernul urmează să decidă luarea unor măsuri pentru alocarea fondurilor, sumele aprobate nu sunt suficiente.

În câteva zile, noile tranșe din hotărâri judecătorești exigibile în 2024 vor deveni scadente, ceea ce ar putea declanșa o avalanșă de executări silite. Aceste acțiuni ar putea agrava situația financiară a bugetului de stat, punând presiune suplimentară pe resursele disponibile. Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial solicită suplimentarea fondurilor ce urmează să fie alocate pentru a evita astfel de situații.

Este imperativ ca aceste fonduri să includă sumele necesare pentru acoperirea tuturor obligațiilor restante, astfel încât să se respecte drepturile legale ale personalului din sistemul judiciar și să se evite escaladarea dobânzilor și penalităților.

Instanțele judecătorești și parchetele trebuie să beneficieze de resursele bugetare suficiente pentru a achita toate obligațiile stabilite prin hotărâri judecătorești executorii, în vederea asigurării unui tratament echitabil pentru întreg personalul din cadrul sistemului judiciar.

Suplimentarea fondurilor pentru Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu sunt doar necesități administrative, ci și obligații legale și morale față de personalul din justiție.

Solicităm Guvernului României să analizeze cu prioritate această situație și să aloce resursele necesare pentru a preveni o criză financiară și juridică în 2025.”, a transmis Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial,

Comments

comentarii

Mai multe dosare au fost deschise în legătură cu primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Printre faptele cercetate de procurori figurează influențarea scrutinului, finanțarea ilicită și spălarea de bani.... Citește mai mult
Un conflict produs între suporteri pe stadion la meciul Dinamo – „U” Cluj s-a lăsat cu amenzi pentru fanii „studenților” și acces interzis pe stadioane timp de un an.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns