fbpx

Șeful ITM Cluj despre OUG 79 la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj: ”iau dintr-un buzunar și pun în altul”

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Daniel Păcurariu, a explicat OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal la un simpozion organizat la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj. Acesta a fost asaltat cu întrebări de la numeroșii participanți, atât absolvenți, cât și studenți. Alături de Păcurariu, au mai vorbit avocatul Radu Mititean și un consilier de la AJOFM Cluj, Ciprian Boșca. Moderatorul simpozionului intitulat ”Noutăți în legislația muncii”, aflat la a II-a ediție, este lectorul Nicolae Roș.

Simpozionul de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, ce a avut loc în 23 noiembrie, are ca parteneri ITM și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj. ”Acest simpozion s-a născut din dorința agenților economici, a studenților și a cadrelor didactice de a se corela cu noutățile legislative în domeniu, ajutați desigur de o societate de avocatură, cunoscut fiind faptul că avocații au fost și sunt promotorii principalelor legi. Nu este ușor să fii în fața unei asemenea audiențe, peste așteptări. Mă bucur foarte mult”, a spus în dechidere lectorul Nicolae Roș.

Șeful ITM Cluj a prezentat mai întâi activitatea instituției, după care s-a referit la salariul brut în contextul noii Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind modificarea Codului fiscal și a OUG 82/2017 privind obligația anagajtorilor de a iniția negocieri cu angajații.

”Ce s-a realizat de fapt prin această normă, OUG 79: Din total sumă, de fapt costurile angajatorului s-au pus în sarcina salariatului. Din punct de vedere al angajatorului, nimeni nu pierde nimic. Deci costurile rămân aceleași. Astfel încât salariul net poate să rămână același. Unde avem niște discrepanțe sunt la cei care erau scutiți de impozit, la informaticieni, spre exemplu. Din cea am înțeles, se va reglementa și această problemă.

Practic, iau dintr-un buzunar și pun în altul și cresc în mod artificial, ca valoare, salariul brut. Dar salariul net îmi rămâne același în mână. Ca să fac o diminuare de salariu o pot face și astăzi, o pot face legal. Până la urmă piața reglementează cererea și oferta ca salariu.

OUG 82 vine și obligă angajatorii să inițieze negocieri cu sindicatele sau cu salariații în ceea ce privește aplicarea Ordonanței 79, modificarea Codului fiscal, trecerea contribuțiilor dintr-o parte în alta. ”, a spus Daniel Păcurariu.

Acesta a precizat că prin OUG 79 ”se dorește de fapt de către Guvern ca salariați să știe, să aibă o predicție asupra salariului lor net, deci banii pe care îi primim în mână, începând cu 1 ianuarie, în măsura în care această normă se va aplica și astăzi știm că se va aplica.”

Întrebat ce pot face angajații dacă nu li se mărește brutul, șeful ITM a răspuns: ”Pot să accepte să lucreze în continuare, pot să nu accepte. Au posibilitatea demisiei. Salariul e dictat de piață.” . ”Noi discutăm de o nouă abordare fiscală… Costurile angajatorului nu cresc, nu văd de ce nu ar da în continuare salariul net și să includă în brut suma care oricum o plătea ca să contribuție proprie”

Întrebat de ce prin OUG nu au fost obligați angajatorii să mărească brutul, Păcurariu a precizat: ”Nu-i poate obliga. Acest cost total e decis de piață, de rentabiliatea unui angajat, în măsura în care devine nerentabil, nu-l mai plătiți”

Avocatul Radu Mititean a precizat o soluție pentru angajați: ”Legislația spune că în perioadele de negociere, salariații au la îndemână și instrumentul grevei, deși în România e folosit rarisim. Eu așa interpretez că în situația în care Ordonanța a zis pe tema asa, a salariului brut, sunt obligatorii negocierile, cred că deși este în vigoare un contract colectiv de muncă, ar fi legal să facă grevă. Ar fi un intrument. E mai mult teoretic, căci în practică nu e așa folosit. Dar e o posibilitate pe perioada de o lună cât activează Ordonanța 82”

Accidente de muncă ”horror” în locuri neașteptate

Șeful ITM a vorbit și despre accidente de muncă groaznice în locuri unde nu ne-am aștepta să se întâmple, precum o bibliotecă sau o bancă.

”În anul 2006 sau 2007 era un lift care aducea cărți de la un etaj la altul. Un lucrător neinstruit s-a uitat să vină dacă vine liftul și din nefericire a venit. Nu vă spun ce a urmat că a fost îngrozitor. E foarte important să fim instruiți, să știm ce pericole sunt la locul de muncă și cum să ne ferim de ele. Nu vorbesc de alte activități unde riscul e mai mare. În general, în biblioteci, bănci, nu există risc. A fost un incident într-oo bancă cu sediu luxos. Un lucrător ducea niște dosare în mână, un braț de dosare. Podeaua în contact cu zăpada devenea alunecoasă. Cine a făcut evaluarea riscurilor de la locul de muncă nu a prevăzut și riscul ăsta. A alunecat și a intrat cu capul printr-un geam, fiind decapitat. Nu-mi place să vorbesc de lucrurile astea, dar se întâmplă și foarte important să fie evaluate riscurile de la locul de muncă și să se vadă cum pot fi diminuate sau chiar eliminate”, a povestit Daniel Păcurariu.

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns