Președintele Curții de Apel Cluj, judecător Dana Gîrbovan, a fost invitată la Institutul Național al Magistraturii pentru a le vorbi viitorilor magistrați despre istoria magistraturii din România, despre eroi în robă de judecător.
”Auditorii de justiție din anul I au avut-o astăzi alături pe doamna judecător Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, care i-a purtat într-o călătorie printre file de istorie mai puțin cunoscute, scrise de judecători care au reușit să rămână fideli valorilor profesiei, în ciuda presiunilor vremurilor în care au trăit. În Aula Institutului s-au auzit, de peste timp, vocile unor eroi în robă de magistrat, care au vorbit despre onoare, despre vocație și sacrificiu.
Am descoperit că istoria magistraturii române (poate la fel de discretă ca însăși această profesie) cuprinde numeroase figuri de magistrați care au pus demnitatea justiției mai presus de carieră, de siguranţă și chiar mai presus de propria lor viaţă. De la judecători care, prin vasta lor cultură, noblețe, sobrietate şi umanitate au inspirat şi format generații de juriști, de la magistrați ce au contribuit la crearea şi dezvoltarea conștiinței naționale în anii anteriori Marii Uniri şi au făcut apoi eforturi fenomenale pentru unificarea legislativă şi jurisprudenţială, de la magistraţi morţi pe câmpurile de luptă, până la judecători ce au avut curajul de a rezista terorii sovietice şi comuniste, istoria magistraturii române ne oferă modele de judecători şi procurori ce au salvat demnitatea magistraturii şi, prin ea, perenitatea justiţiei în ţara noastră.
Întâlnirea de astăzi are un sens profund, întrucât cunoașterea trecutului, a rădăcinilor noastre ne oferă identitate și ne permite să privim în viitor. Iar pentru că trecutul configurează de multe ori viitorul, lecţiile sale nu trebuie să rămână neînvăţate:
“Colegule care mâine vei urca din nou, sau pentru prima dată treptele magistraturii, cu sufletul plin de avânt și cu încredere în gusturile chemării tale, citește cu atenție cele scrise de mine aici. Amintirea acestor vremuri de groaznică prăbușire morală a cel puțin jumătate din magistratura țării, alături de atâția ofițeri, procurori, ingineri, învățători și funcționari, prin evocarea ei, consemnarea ei simplă în această lucrare, va avea darul să te ajute și pe tine și pe toți acei care vor încerca vreodată să scotocească în trecut, pentru cunoașterea adevărului substraturilor adânci ale istoriei vremurilor trăite de noi astăzi, în vremea celei mai grele și mai frământate cotituri din istoria neamului, cum s-a ajuns aici și prin ce mijloace, de cine conduse, cu ce scop etc., iar din rușinea lor reține care este drumul pe care să-l urmezi în viitor (….). Cu ajutorul tău, colegule de mâine, trebuie executată readucerea magistraturii la rosturile și chemarea ei, reașezând-o pe soclul de odinioară” – judecător Aurel Marinescu, fost Prim Președinte al Tribunalului Muscel, „Instaurarea conducerii comuniste în România. Mărturii 1946 – 1953”.”, a transmis INM.