fbpx
Horea Uioreanu și Ioan Bene FOTO stiridecluj.ro

Scenă din Naşul: Bene susţine că nu-l putea refuza pe Uioreanu

Omul de afaceri Iona Bene a susţinut în faţa anchetatorilor că nu ar fi vrut să-i dea bani preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, dar că acesta din urmă “era într-o poziţie de forţă suficientă încât să-i pretindă de o manieră în care nu putea să-l refuze”, potrivit unor surse judiciare din cadrul anchetei.

Ioan Bene (în prim plan)
Ioan Bene (în prim plan)

Aceleaşi surse judiciare spun că avocaţii lui Ioan Bene susţin că plăţile pe care l-ar fi făcut omul de afaceri către preşedintele CJ Cluj ţin doar de “voinţa domnului Uioreanu, care le-a solicitat”.   Potrivit surselor CLUJUST.ro, Bene nu a negat că s-au realizat plăţile invocate de DNA, dar le-a justificat prin “poziţia de forţă” a lui Horea Uioreanu, care ar fi pretins de o manieră în care nu a putut fi refuzat.  Mai mult, potrivit aceloraşi surse, reprezentanţii lui Bene spun că acesta nu avea motiv să dea mită începând cu octombrie 2012 căci câştigase contractul de construire a noii piste a aeroportului, iar lucrările erau începute de 6 luni.

Contactat de CLUJUST.ro, avocatul lui Bene, Mircea Ilian, a spus că momentan a convenit cu clientul să nu dea declaraţii presei.

DNA Cluj: “În perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.”

Exact în luna octombrie 2012 preţul noii piste, iniţial de 137,8 milioane lei, creştea cu 20 la sută. Atunci, Ioan Bene punea creşterea pe calitatea proastă a terenului pe care se construia pista.  “Suplimentarea de fonduri este o chestiune inexactă. La momentul când s-a făcut această licitaţie ni s-au dat studiile geo ca fiind de o anumită portanţă, însă, în realitate când s-a intrat pe excavarea propriu-zisă, am intrat şi patru metri adâncime de la punctual 0, de unde ar fi trebuit sa începem potrivit licitaţiei din cauza mâlului ascuns pe terenul fostei albii a Someşului. Acesta ar fi determinat afundarea pistei aşa că suplimentarea a venit pentru scoate pământului care era infestat, pentru drenarea terenului şi realizarea unui blocaj de piatră pentru consolidare”, a explicat la vremea respectivă Bene, potrivit monitorulcj.ro.

Potrivit procurorilor DNA, societatea lui Bene, Napoca Construcţii, ar fi obţinut lucrări în continuarea pistei, fără licitaţie. Este vorba de o platformă pentru avione, ce face parte din etapa a doua a proiectului pistei de 3.500 metri.

DNA Cluj: “Omul de afaceri Bene Ioan deţinătorul societăţii de construcţii SC Napoca SA, a convenit cu acesta (Uioreanu Horea – n.n) să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentaţii, licitaţii, contractări).”

salanta si ratiuÎn legătura cu platforma au fost audiaţi la DNA Cluj directorul de dezvoltare al CJ Cluj, Mariana Raţiu şi arhitectul şef al judeţului Claudiu Salanţă (foto). Aceasta a precizat la ieşirea de la audieri că i s-a solicitat autorizaţie de construire pentru platformă de către firma Geo Arc SRL. Aceasta face parte din consorţiu de trei firme, condus de Napoca Construcţii, care au proiectat şi construit pista.  Surse din Consiliul Judeţean spun că platforma a fost realizată fără autorizaţie, motiv pentru care Aeroportul ar fi primit  o amendă din partea Serviciului Urbanism al Consiliului Judeţean.

 

 

uioreanu dupa arest

Curtea de Apel Cluj a emis, în seara zilei de 29 mai, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe nu mele lui Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean.  Avocaţii acestora au spus că vor contesta măsura la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA continuă audierile în acest caz. Surse judiciare spun că mai există ş alţi suspecţi în dosar.

 

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!