Fapta nu există, au decis definitiv judecătorii Curții de Apel București în cazul a șase foști director de la Aeroportul Băneasa. Aceștia au fost achitați pentru infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu într-un dosar DNA, la finalul unui proces ce a durat mai bine de 12 ani și a inclus o rejudecare.
Curtea de Apel București a dispus în mod definitiv achitarea inculpaților trimiși în judecată de DNA pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de serviciu în legătură cu efectuarea unor lucrări la Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu de către Romstrade firma lui Nelu Iordache, din care ar fi rezultat un prejudiciu de peste 23 de milioane de lei.
Judecătorii au constatat că faptele imputate nu există.
Avocații de la SCA Iordăchescu și Asociații din Cluj-Napoca, care au reprezentat unul dintre acuzați, au descris parcursul sinuos al dosarului:
”Cauza a prezentat o complexitate ridicată prin prisma elementelor asociate legislației achizițiilor publice, a aspectelor de neconstituționalitate invocate și a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Dosarul a avut un parcurs dificil, aflându-se pe rolul instanțelor judecătorești de peste 12 ani. Clientul SCA Iordăchescu și Asociații, fost director în cadrul Aeroportului București – Băneasa, a apelat la serviciile noastre în fața Curții de Apel București în primul ciclu procesual, după ce fusese condamnat în primă instanță la o pedeapsă de 6 ani închisoare. Am reușit în fața instanței de apel să obținem desființarea în integralitate a sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul București, în principal pentru încălcarea principiului nemijlocirii.
Ulterior desfășurării noii cercetări judecătorești, Tribunalul București a dispus achitarea clientului în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. pr. pen., apreciind că fapta nu este prevăzută de legea penală. Împotriva acestei hotărâri au declarat apel atât inculpații, cât și Direcția Națională Anticorupție.
În final, Curtea de Apel București a respins apelul formulat de către Direcția Națională Anticorupție, a admis apelul clientului nostru și a confirmat apărările formulate în interesul acestuia, schimbând temeiul achitării în art. 16 alin. (1) lit. a) C. pr. pen. – fapta nu există. Totodată, a fost respinsă acțiunea civilă și s-au ridicat măsurile asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale clientului.”
Asistarea clientului reprezentat de casa de avocatură din Cluj în cele trei faze procesuale a fost realizată de către o echipă de avocați formată din Eugen Constantin Iordăchescu, Horea Stan, Cristian Roman și Paul Ghiban.
Este vorba de unul dintre cele mai vechi dosare ale DNA care se mai afla pe rolul instanţelor, ancheta fiind efectuată pe vremea când Direcţia Anticorupție era condusă de Daniel Morar.
În rechizitoriul întocmit în aprilie 2011, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
”La datele de 20 februarie 2007, respectiv 14 mai 2007, inculpaţii Fulger Florin Paul, Pop Liliana şi Vlăsceanu Dorian, în calitate de persoane cu funcţie de decizie în cadrul Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA, au semnat două acte adiţionale la contractul de execuţie de lucrări de reparaţii şi modernizare a suprafeţelor de mişcare ale aeroportului sus-amintit, contract ce fusese încheiat cu executantul SC ROMSTRADE SRL, lider al Asocierii ROMSTRADE – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA (cu sediul în comuna Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu). Astfel, prin cele două acte a fost modificată formula de actualizare a preţului lucrărilor printr-o formulă de revizuire ce nu corespunde dispoziţiilor legale aplicabile acestui contract de achiziţie publică, formulă ce a fost apoi aplicată şi unor lucrări conexe suplimentare celor contractate iniţial. Aplicarea noii formule de calcul, care nu corespunde formulei de revizuire legale reglementate imperativ, a avut drept rezultat obligarea Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA la plata nejustificată, către executant, a unei sume totale în valoare de 23.675.859,91 lei. În acest fel, a fost cauzat un prejudiciu atât în dauna Societăţii Naţionale „Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu” SA (cu suma de 8.443.649,19 lei), cât şi bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor (cu suma de 15.232.210,72 lei).
Implicarea inculpaţilor Conciu Tuşer Monica Cătălina şi Jernoiu Emil este în legătură numai cu semnarea actului adiţional din data de 20 februarie 2007, iar implicarea inculpatului Mladin Ştefan, numai în legătură cu semnarea actului adiţional din 14 mai 2007.”