fbpx

Revoltă în presă. O instanță a cerut unei publicații și unui ziarist să dezvăluie sursa informațiilor obținute

O instanță de la Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași să își dezvăluie sursele informațiilor în procesul în care au fost dați în judecată de directorul Spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva, după o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic. Zeci de jurnaliști au semnat deja o listă de susținere a celor din Iași.

Instanța a impus acest lucru ziaristului și publicației prin încheierea de ședință de repunere pe rol a cauzei și acordare termen în 30 august.

Soluția pe scurt: ”În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul.”

”E prima oară când o instanță ne cere să ne dezvăluim sursele. Vom contesta măsura, e fără precedent. E vorba despre un proces cu directorul Spitalului de Neurochirughie Iași, Lucian Eva. El ne-a dat în judecată pentru defăimare, cere despăgubiri. Suntem puși la pachet cu o angajată de la spital, pe care directorul o suspectează că a divulgat informații de serviciu. Noi am cerut disjungerea celor două cauze, noi să fim tratați ca mass-media, dar judecătoarea a respins cererea și suntem judecați la pachet”, a declarat pentru G4Media jurnalistul Gabriel Gachi.

Libertatea de exprimare e sacră. Jurnaliști și instituții, în apărarea lui Gabriel Gachi. Reacția Freedom House:

Protejarea surselor este una dintre regulile sfinte ale jurnalismului, pe care un reporter o respectă chiar cu riscul de a-și pierde libertatea. Această regulă e adoptată cu și mai multă încăpățânare de jurnaliști în țările în care regimuri iliberale încearcă să blocheze vocile critice și orice dezvăluire despre corupția elitelor conducătoare. Regimuri cum este cel care se instalează tot mai puternic în România.

Constatăm cu îngrijorare că derapajele care vizează justiția sau activitatea serviciilor de informații se înmulțesc în ultima vreme.

Nici acum nu am aflat exact cine este responsabil pentru periculoasele „drafturi” ale legilor securității naționale. În schimb, am văzut cum președintele României, domnul Klaus Iohannis, amenință, voalat, avertizorul de integritate care le-a „scurs” jurnaliștilor de la G4Media.

Guvernul este condus de un premier asupra căruia planează suspiciuni grave de plagiat. Suspiciuni care nu vor putea fi lămurite, pentru că o combinație sulfuroasă în instanță a dus la blocarea tuturor sesizărilor depuse cu privire la domnul Nicolae Ciucă. Un judecător s-a pensionat rapid, iar preocuparea celui de al doilea a fost ca opoziția să nu-l atace politic pe prim-ministru.

În acest context, sentința dată de Judecătoria Iași împotriva jurnalistului Gabriel Gachi și a publicației pe care o conduce, Reporter de Iași, reprezintă încă un pas spre o societate bolnavă, în care libertatea de exprimare este limitată, iar vocile publice care dezvăluie derapajele politicienilor sunt hărțuite tot mai pe față.

Judecătoria Iași i-a cerut ziaristului Gabriel Gachi și publicației Reporter de Iași „să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menționate de către reclamanţi”, cu referire la o serie de dezvăluiri despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru pontează prezența în gărzi ca medic.

Așa ceva este de neconceput. Un judecător ar trebui să fie primul care înțelege sau știe că există acte normative europene și naționale care protejează pe avertizorii de integritate și sursele jurnaliștilor.

Un magistrat ar trebui să fie primul care să realizeze importanța presei în ecosistemul democratic și, mai ales, primul care să protejeze pe cei care dezvăluie elemente de corupție.

Decizia de la Iași nu e definitivă și sperăm să fie modificată în concordanță.

Freedom House este solidară cu jurnalistul Gabriel Gachi și avertizează cu privire la direcția spre care se îndreaptă societatea românească. Suntem solidari cu toți jurnaliștii și cu toți acei cetățeni care înțeleg că doar arătând unde sunt problemele, ne putem îndrepta.

Alături de Freedom House România și-au mai exprimat susținerea:

 1. PressHub
 2. Grupul de Dialog Social
 3. Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
 4. Emilia Șercan
 5. G4Media
 6. Argeșul Online
 7. Știri din Diaspora
 8. Ziarul de Iași
 9. Viața liberă Galați
 10. Năsăudeanul
 11. Jurnalul de Argeș
 12. Vrancea 24
 13. Monitorul de Sălaj
 14. Sud Vest
 15. Reper Media
 16. Monitorul de Botoșani
 17. Știri din Banat
 18. Eurobani
 19. arad24.net
 20. stiripebune.news
 21. putereaapatra.ro
 22. Ionuţ Jifcu – Reporter 24
 23. Sebastian Oancea – G4 Media
 24. Marga Bulugean – Cuvântul Libertății
 25. Cătălin Gomboș – Asociația Kompatibil
 26. Ion Lucian Petraș – Saptamana Online
 27. Prof. univ. dr. Raluca Radu – director al Departamentului de Jurnalism / Universitatea din București
 28. Cătălin Doscaș – reporter, Buletin de București
 29. Monitorul Express, Brașov
 30. Călin Hera, jurnalist
 31. Gazeta de dimineată, Hunedoara
 32. Brîndușa Armanca, jurnalist
 33. Alin Cristea, debraila.ro
 34. Grațiela Bâzoi, ziarul Gherila
 35. Crișana, Bihor
 36. Paul Niculescu și Sorin Stanislav, Monitorul de Cluj
 37. Mesagerul de Sibiu

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!