fbpx

Retragerea apelului de către SIIJ în dosarul retrocedărilor cu Hrebenciuc, Chiuariu, Adam, Sturdza și alții rămâne în picioare

ÎCCJ a respins, astăzi, cu o opinie separată, cererea de revizuire a Parchetului General împotriva deciziei din 12 iunie 2019, prin care s-a admis cererea SIIJ de retragere a apelului în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău, în care sunt inculpați Viorel Hrebenciuc, Tudor Chiuariu, Ioan Adam, Paltin Sturdza și alții.

”Cu majoritate, Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2862/1/2018.

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu cererea de revizuire formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariilor cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularcă (fostă Adam) Anca Roxana, Durlan Iulian, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăşel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturdza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica, Sturdza Paltin Gheorghe, Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam şi Varga Ioan Gheorghe, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 160 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 aprilie 2021.

Opinie separată, Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2862/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstitu?ionalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală.”

 

În 12 iunie 2019, Instanța Supremă a admis cererea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) de retragere a apelului făcut de DNA în dosarul de corupție privind retrocedări de păduri.
Pe 13 mai, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a retras apelul declarat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, decizia instanţei supreme nefiind definitivă și fiind contestată și de fostul parlamentar, dar și de procurorii DNA.

În aceeași cauză, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. Instanţa supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, să-l achite pentru infracţiunea de instigare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor.

Fostul judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani şi luni pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Şi Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel au fost achitaţi.

În noiembrie 2019, ÎCCJ a decis ca dosarul să se reia de la zero la Curtea de Apel Brașov.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina