fbpx

Recuperarea creanțelor constructorului: Cum se înscrie ipoteca legală a constructorului în cartea funciară a dezvoltatorului/beneficiarului

Firmele de construcții își pot recupera contravaloarea lucrărilor de construcții în România, realizate și neachitate, prin demararea procedurilor legale împotriva beneficiarului. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă înscrierea ipotecii legale a constructorului în cartea funciară a dezvoltatorului/beneficiarului. Un avocat specializat în imobiliare și construcții poate face toate demersurile pentru recuperarea datoriilor firmelor de construcții efectuate în România prin blocarea Cărții Funciare a beneficiarului investiției.

Cadrul legal aplicabil privind ipoteca legală a constructorului

Firmele de construcții au posibilitatea legală de a institui o ipotecă legală asupra imobilului cu privire la care au efectuat lucrări, pentru garantarea contravalorii acestora.

De această ipotecă legală nu beneficiază și subantreprenorii, întrucât aceștia nu contactează direct cu proprietarii. Totuși, subantreprenorii beneficiază de o acțiune directă împotriva dezvoltatorului, așa numita acțiune directă a lucrătorilor, prevăzută de art. 1856 Cod Civil. Astfel, cadrul legal existent conferă și subantreprenorilor posibilitatea de a-și recuperarea datoriile de la firmele de construcții din România.

Înscrierea ipotecii legale a constructorului în cartea funciară

Un prim pas care ar trebui efectuat în recuperarea datoriilor din lucrările de construcții efectuate în România este înscrierea ipotecii legale a constructorului în cartea funciară.

Conform Legii nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil arhitecții și antreprenorii vor putea cere, în temeiul înscrisului original doveditor al contractului încheiat cu titularul înscris în cartea funciară, înscrierea unei ipoteci legale asupra imobilului care este obiectul lucrărilor ce s-au obligat să le facă, pentru garantarea prețului acestor lucrări. Actul în baza căruia se face înscrierea ipotecii legale este Contractul de antrepriză (execuție lucrări) încheiat cu beneficiarul investiției, în original. Un avocat specializat în imobiliare și construcții vă poate asista în recuperarea contravalorii lucrărilor de construcții în România și blocarea cărții funciare a beneficiarului până la recuperarea investiției. Suma pentru care se înscrie ipoteca legală este suma maximă arătată în cererea de înscriere.

Efectele înscrierii

Prin înscrierea în cartea funciară a ipotecii:

  • Se asigură opozabilitatea acesteia față de terți.
  • Dacă proprietarul va vinde imobilul unui terț, ipoteca asupra imobilului se va menține.

În concluzie, prin reglementarea dreptului de ipotecă legală al constructorului, legea română oferă protecție antreprenorilor pentru realizarea lucrărilor de construcții în România, în situația în care beneficiarul lucrărilor refuză să plătească prețul aferent acestor lucrări. Pentru a beneficia însă de această protecție, în scopul opozabilității față de terți a ipotecii, sunt necesare efectuarea demersurilor de înregistrare a ipotecii în cartea funciară de către un avocat specializat în imobiliare și construcții.

 

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2021, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 2 în România în clasamentul  firmelor de avocatură de business cu cea mai relevant expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2021. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singura societate de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

Comments

comentarii

Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an. Analiștii politici atrag atenția asupra oportunității unei alianțe între cele două partide din coaliția de guvernare.... Citește mai mult
Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a fost la un pas să plece de la Universitatea Cluj, după înfrângerea cu 4-0 în fața rivalei CFR, în urmă cu două luni, din cadrul etapei cu numărul 21 din campionat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!