fbpx

Proiectul ”radare vizibile și inscripționate” a revenit în camera decizională a Parlamentului

După ce un proiect similar a fost declarat neconstituțional de două ori, un nou proiect de lege care prevede că autospecialele de poliție pe care sunt montate radare să fie vizibile și înscripționate a fost adoptat de Senat în 27 septembrie și este la comisii în Camera Deputaților.

Proiectul de lege adoptat de Senat

Articol unic.Articolul 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvemului nr.195/2002 privind eireulaţia pe drumurile publice, republicată in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se rnodifică. şi se completează după eum urmează:

  1. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 109 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de eătre poliţistul rutier, iar in punetele de trecere a frontierei de stat a României, de către de frontieră. rutieri, respeetiv poliţiştii de frontierâ sunt obligati să poarte uniformă cu inscrisuri şi insernne distinctive.

(2) Constatarea contravenţiilor eu privire la faptele care inealeă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologie„ consemnându-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contravenţiei.”

  1. După alineatul (2) al articolului 109, se introduc trei alineate noi, alin.(21), (22) şi (23), cu urtnătorul cuprins:

,5(2i) Autovehiculele destinate controlului traficului, care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziţionate vizibil şi vor prezenta inscrisurile şi însernnele distinctive ale rutiere.

  • Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă inscrisurile şi ‘insemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu inscrisuri şi insemne distinctive, conform (1).
  • Autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar, pot fi utilizate staţionar sau in mişcare.”
  1. .Alineatul (3) al articolului 109 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) in cazurile prevăzute la alin.(2) si numai cu respectarea prevederilor alin.(1) si (21), procesul-verbal se poate incheia şi in lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta in procesul-verbal, fără a ii necesară confirmarea faptelor de către martori.”

  1. După alineatul (3) al articolului 109, se introduee un alineat nou, alin.(31), cu următorul euprins:

“(3 I) Se interzice constatarea contravenţiilor prevăzute la alin.(2) cu ajutorul dispozitivelor radar, cu incălcarea prevederilor alin.(2′) şi (22).”

  1. După alineatul (4) al artiefflului 109, se introduce un alineat nou, alin.(41), cu următorul cuprins:

„(41) Nerespectarea prevederilor alin.(21) si (23) atrage nulitatea absolută a procesului-verbal de constatare a contravenţiej şi sancţionarea in condiţiile art.55 din Legea nr.36012002 privind statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.”

În iulie 2019, Curtea Constituțională decidea, pentru a doua oară, că Legea de modificare a Codului Rutier, prin care se prevedea că radarele se montează doar pe mașini cu însemnele poliției, este neconstituțională.

În motivarea deciziei nr.439/2019, judecătorii CCR arată că parlamentarii, în cadrul reexaminării după prima decizie a CCR din 2018, au operat modificări care nu trebuiau făcute, astfel că legea a picat din nou.

Comments

comentarii

Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult
CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!