fbpx

Primul hotel din România care salvează energie printr-o centrală de cogenerare

Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca a inaugurat  prima centrală de cogenerare, care produce simultan energie electrică şi termică, din industria hotelieră din România, în urma unei investiţii de 200.000 de euro

Hotelul CITY Plaza din Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat strategic de dezvoltare durabilă și protecție a mediului cu compania EnergoBit ESCO, privind realizarea unui proiect de cogenerare pe gaz natural. Acest parteneriat între Hotelul CITY Plaza și compania EnergoBit ESCO asigură pârghiile necesare de finanțare a proiectului prin împrumut propriu şi colaborare cu Banca Europeană de Reconstrucție şi Dezvoltare. Astfel, Hotelul CITY Plaza devine primul hotel din România care a demarat un proces de îmbunătăţire a performanţei energetice, sub conceptul ESCO (Energy Service Company).

Sorin Hanja - Business Development EnegoBit ESCO și Cosmin Sîndean - manager City Plaza
Sorin Hanja – Business Development EnegoBit ESCO și Cosmin Sîndean – manager City Plaza

Managerul hotelului, Cosmin Sîndean, a declarat într-o conferinţă de presă că noua investiţie duce la îmbunătăţirea performanţei energetice. „Am inaugurat  în premieră naţională, centrala de cogenerare în sistem ESCO pe gaz natural a hotelului City Plaza, care produce simultan energie termică şi electrică, fiind prima de acest fel din industria hotelieră din România. Investiţia în noua centrală a fost de 200.000 de euro şi duce la îmbunătăţirea performanţei energetice şi la diminuarea consumului de energie electrică şi gaz metan. Centrala permite realizarea unor economii de energie termică şi electrică de circa 20 la sută. Electricitatea produsă cu ajutorul acestei centrale este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat de pe străzile unui municipiu precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic”, a spus Sîndean.

Potrivit acestuia, la tarifele actuale ale gazului, natural, investiţia în noua centrală se va amortiza într-o perioadă de 8-9 ani, luând în considerare inclusiv mentenanța completă a echipamentelor . Amortizarea investiției depinde de nivelul tarifelor gazului natural și al electricitații achiziționate de hotel pe parcursul celor 10 ani de contract de parteneriat cu EnergoBit ESCO. La finalul parteneriatului, centrala va rămâne cu titlu gratuit la hotel.

.”Această nouă centrală de cogenerare, realizată în parteneriat cu compania EnergoBit Esco asigură 65 la sută din necesarul de energie termică anuală producerii apei calde tehnologice şi 53 la sută din necesarul de energie electrică anuală. De asemenea, duce şi la reducerea cu 50 la sută a emisiilor de gaze care produc efectul de seră”, a mai spus directorul hotelului.

Centrala de cogenerare de la Hotelul CITY Plaza a fost dimensionată pentru a acoperi banda de consum termic al hotelului atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarna, asigurând-se un număr ridicat de ore de funcționare anual. Mai precis, centrala de cogenerare asigură 65% din necesarul termic și peste 50% din necesarul de electricitate al hotelului în funcție de activitatea desfășurată în momentul de față.

Tudor Socea - director general EnergoBit ESCO
Tudor Socea – director general EnergoBit ESCO

“Acest proiect este unul de referință pentru noi, deoarece este primul proiect de cogenerare realizat sub concept ESCO și probabil primul de acest gen realizat în industria hotelieră din România. Este un proiect de inițiativă prin care am dorit să convingem că se pot realiza proiecte de eficiență energetică într-un montaj tehnic și financiar complex de tip ESCO și să încurajăm practic consumatorii de energie medii și mari să recurgă la măsuri concrete de reducere a consumurilor cu energia printr-o dezvoltare sustenabilă.”, declară Tudor Socea – Director General EnergoBit ESCO.

Scopul fundamental pe care îl urmărește cogenerarea este acela de a utiliza cât mai eficient posibil energia conținută în combustibil: rezultatul fiind un consum mai scăzut de combustibil și, în consecință, un impact mult mai redus asupra mediului. Practic, energia termică şi energia electrică produse vor fi utilizate de cerinţele permanente ale hotelului, asigurând confortul termic şi disponibilitatea sporită de energie electrică la costuri mai reduse faţă de situaţia actuală.

Exemple comparative pentru perfomanța energetică obținută în urma implementării acestui proiect de cogenerare:

1. Reducerea gazelor cu efect de seră este de circa 56%, aproximativ 273 tCO2/an, echivalentul a 50 automobile care parcurg aproximativ 36.500 km/an sau echivalentul plantării a 140 de copaci.

2. Electricitatea produsă este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat; de exemplu corpurile de iluminat de pe străzile unui oraș de mici dimensiuni precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic.

principiu cogenerare

Implementarea acestui proiect în parteneriat cu Energobit ESCO înseamnă creșterea eficienței energetice a Hotelului prin diminuarea consumului de energie electrică și gaz metan. Totodată, asumarea acestei investiții în centrala de cogenerare reprezintă un pas înainte în procesul de gestionare eficientă a resurselor, conform statutului de Clădire Verde pe care Hotelul CITY Plaza și l-a asumat începând cu anul 2013.”, precizează Cosmin Sîndean, manager Hotel CITY Plaza.

Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca este cotat la 5 stele, funcţionează din anul 2005 şi are 85 de camere. În 2013, Hotelul CITY Plaza a obținut certificarea de clădire verde BREEAM In-Use, cu calificativul ”VeryGood”.

Comments

comentarii

Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova.... Citește mai mult
Vremea se răceşte la Cluj. Vezi prognoza meteo pentru ziua de luni, 4 noiembrie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns