fbpx

Prima avocată de etnie romă din Paris

Anina Ciuciu a depus recent jurământul de intrare în profesia de avocat, devenind astfel prima avocată de etnie romă din Paris.

În vârstă de 32 de ani, tânăra este originară din din Craiova. A plecat în Franţa la vârsta de 7 ani și a începe prin a cerşi pe străzi împreună cu mama şi surorile ei. In cele din urmă, copiii au fost şcolarizaţi, familia a obținut acte oficiale, iar Anina a terminat şcoala cu succes. A scris și o carte autobiografică „Mândră să fiu rromă”. Admisă ca bursieră la Facultatea de Drept a Universităţii Sorbona, Anina Ciuciu a absolvit și, în 31 ianuarie, a depus jurământul în faţa Primei Camere Civile a Curţii de Apel din Paris.

Într-un interviu pentru RFI, Ciuciu a vorbit despre acest moment important din viața ei, despre trecut și planuri de viitor.

”Înseamnă mult. Mai întâi înseamnă un vis îndeplinit, un vis de mic copil. Înseamnă și multe eforturi și multe sacrificii. Cu această ocazie aș dori să le mulțumesc din nou părinților mei. Fără sacrificiul lor, fără eforturile lor și fără iubirea lor nu aș fi putut să reușesc să îmi îndeplinesc acest vis.”

”Evident că am fost foarte emoționată când am depus acel jurământ. Fiecare cuvânt are un sens foarte important pentru mine. De ce mi-am ales avocatura? Pentru mine era o vocație de când eram copil. Vocația era să mă lupt pentru dreptate. Ce am trăit noi, familia mea, am considerat că este o nedreptate. Întotdeauna mi-am dorit să mă lupt pentru dreptate pentru noi, dar și pentru toți ceilalți care trăiesc aceleași nedreptăţi.

Când mi-am propus să devin avocată aveam această dorință, acest vis, să mă lupt pentru drepturile tuturor și mai ales pentru ale celor care nu au acces la drepturile lor și se lovesc de nedreptate. Când am devenit avocat aveam această ambiție, să continui și pe plan judiciar angajamentul pe care îl am de mai mulți ani de zile în Franța, angajament politic și public, pe teren, cu mai multe asociații și cu mai mulți oameni care au experiența discriminării în viața lor. Tocmai când eu am absolvit Sorbona, când au reuşit să termin această școală de avocatură și să îmi realizez visul, eram foarte conștientă că în Franța și în România sunt foarte mulți copii care nu au nici posibilitatea de a visa pentru că această posibilitate le este refuzată deoarece sunt în precaritate, pentru că sunt din minorități, pentru că sunt străini. Voiam să mă lupt pentru ca toți copiii din Franța să poată avea posibilitatea de a visa, de a-și realiza visul și de a avea acces la educație.”

Anina Ciuciu i-a ajutat pe copiii romi din Franța prin proiectul Ecole Pour Tous.

”Ce îmi propun acum, fiind avocată, este să continui această luptă. În Franța există discriminări structurale privind accesul la educație pentru copiii în situație de precaritate. În colectivul Ecole Pour Tous sunt copii din Africa de Vest, din Siria, ori copii francezi de origine gitană, ori copii romi din România care trăiesc în condiții foarte precare și care nu au acces la școală. De exemplu, le este refuzată înscrierea la școală pentru că nu pot să își dovedească o adresă fixă. Când trăiești pe un „Platz” (tabără) nu poți să dai această dovadă. Vrem să schimbăm legea. Vrem să schimbăm și modul în care legea este aplicată în Franța. Deja cu colectivul Ecole Pour Tous am obținut pași importanți. Am obținut o schimbare în lege. Am obținut o misiune de informare, adică o anchetă care a fost realizată de o deputată la cererea prim-ministrului francez pe subiectul accesului la educație al copiilor care trăiesc în precaritate. Am obținut și crearea de posturi de mediatori școlari. Eu îmi voi da silința să reușim să obținem schimbări importante și pentru ca dreptul la educație să fie garantat nu numai în lege, dar și în fapte în Franța.”

Comments

comentarii

FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu. Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la ”U” de la o echipă din Bulgaria.... Citește mai mult
La aproape o săptămână distanță de la moartea misterioasă a artistei DJ Lalla, apar noi detalii din anchetă. Polițiștii iau în calcul ipoteza unui act suicidar sau unui accident, fără intervenţia altei persoane.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!