Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Președintele UNJR: ” vom lua in considerare posibilitatea acționării CSAT in judecată”

Președintele UNJR: ” vom lua in considerare posibilitatea acționării CSAT in judecată”

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, susține că anunțul privind inexistența acoperiților în sistemul judiciar este doar un prim pas în clarificarea relației servicii secrete-justiție și că Președinția și CSAT nu au răspuns solicitării UNJR cu privire la implicarea serviciilor în actul de justiție.

”Reactia publica a Presedintiei Romaniei, prin care anunta ca s-au facut verificari in privinta acoperitilor din justitie, este doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidata. Legea, intrata in vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede ca declaratiile anuale pe proprie raspundere ale magistratilor, ca nu sunt agenti acoperiti, trebuie verificate de catre CSAT, lucru care nu s-a facut pana acum.

Asteptam publicarea acestor decizii si a documentelor oficiale pe care se intemeieaza, pentru a vedea pe ce perioada de timp au fost facute verificarile si care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificari.

Reamintesc pe aceasta cale Presedintiei Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nici pana azi nu au raspuns solicitarii UNJR de a face publice deciziile CSAT „referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate”.

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratica in Romania pana cand relatia servicii secrete – justitie nu e perfect transparenta.

Presedintia a depasit deja termenul legal de a raspunde solicitarii noastre de comunicare a acestor decizii CSAT. Daca nu vom primi raspuns nici in urmatoarele zile, vom lua in considerare posibilitatea actionarii CSAT in judecata, pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publice.

Dreptul la un proces echitabil si o justitie independenta este recunoscut si garantat de Constitutie pentru fiecare cetatean al acestei tari. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atata vreme cat exista posibilitatea unor influente sau implicari in actul de justitie ale serviciilor secrete, in baza unor decizii care sunt secrete.”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!