Președintele UNBR Traian Briciu: ”continui să cred că rolul avocatului nu poate fi înlocuit de algoritmi”

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), avocat Traian Briciu, a vorbit, într-un interviu recent, despre impactul digitalizării și al inteligenței artificiale pe piața avocaturii.

Președintele UNBR spune că ”digitalizarea, care a devenit inevitabilă şi imperativă pentru a supravieţui pe piaţa avocaturii, este o mare provocare pentru o profesie profund tradiţionalistă, legată de repere seculare. Ca atare, digitalizarea accelerată impune o adaptare continuă şi ne obligă să regândim modul în care ne desfăşurăm activitatea, în contextul instabilităţii economice şi legislative, care aduce alte provocări.”

Reporter: Ce efecte are digitalizarea asupra activităţii avocaţiale? În ce măsură sunt influenţate dosarele din instanţă de Inteligenţa Artificială?

Traian Briciu: Digitalizarea a adus beneficii incontestabile, dar şi provocări pe măsură. Inteligenţa artificială poate reprezenta un instrument valoros în exerciţiul profesiei de avocat şi în justiţie în general. Însă utilizarea sa trebuie atent reglementată pentru a preveni decizii automatizate care nu reflectă nuanţele fiecărui caz. Justiţia trebuie să rămână un proces guvernat de empatie şi discernământ uman, nu doar de algoritmi.

Adoptarea tehnologiilor avansate schimbă radical modul în care avocaţii îşi desfăşoară activitatea. Interacţiunea dintre avocaţi şi clienţi trece printr-o transformare semnificativă, mutându-se treptat în spaţiul virtual prin platforme securizate de comunicare şi consultanţă online. Aceste schimbări impun o adaptare continuă a metodelor de lucru. Avocaţii trebuie să îşi dezvolte competenţele digitale pentru a putea utiliza aceste instrumente, menţinând, în acelaşi timp, standardele ridicate ale profesiei.

Deşi tehnologia facilitează accesul la resurse şi optimizează fluxurile de lucru, continui să cred că rolul avocatului nu poate fi înlocuit de algoritmi. Se spune că la facultatea de drept înveţi, de fapt, unde să cauţi răspunsurile. La fel şi cu IA, trebuie să ştii ce s-o întrebi ca să-ţi poată răspunde. Aşa cum am mai spus cu alte ocazii, secolul actual este al celor care ştiu să pună întrebări potrivite iar nu al celor care au răspunsuri.

Reporter: Cum vedeţi sectorul pe care activaţi, peste zece ani?

Traian Briciu: La ritmul în care se produc schimbările, este dificil să prevedem cum va fi avocatura şi peste un an, dacă ne gândim că acum nu mai mult de doi sau trei ani, era greu de imaginat că azi toată lumea va avea inteligenţa artificială ,,la purtător”. Profesia de avocat traversează o perioadă de transformare profundă, astfel că viitorul avocaturii va fi modelat de o interacţiune complexă între tradiţie şi inovaţie.

Adaptarea la noile tehnologii este inevitabilă, însă succesul în această profesie va depinde de capacitatea avocaţilor de a îmbina eficienţa digitală cu expertiza juridică şi respectul faţă de principiile fundamentale ale dreptului. În acest context, avocatura nu îşi pierde identitatea, ci evoluează, rămânând un pilon esenţial al justiţiei şi al statului de drept.

Comments

comentarii

[wp-rss-aggregator template="monitorul-de-cluj"]

Lasă un răspuns