fbpx

Președintele CCR Marian Enache: ”Este o problemă la noi în privința calității legii (…) Universitățile ar trebui să insiste pentru formarea unor specialiști”

Noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, fost avocat și deputat, a vorbit într-un interviu pentru Aleph News despre activitatea de elaborare a legilor și importanța calității acestora.

”Unii consideră că o lege se poate da foarte repede..și bine. Că legea se fabrică. Nu este adevărat. Este un proces extrem de complex și dacă țara această are o nevoie stringentă, are nevoie de legi bune, clare. Are nevoie de legi care să reglementeze cu adevărat relațiile sociale, pentru care legiuitorul propune soluție legislativă. Cred că aici ar putea fi îmbunătățite lucrurile chiar la nivel de expertiză pentru că scriitorii de texte sunt profesioniștii, parlamentarii, reprezentanți care optează pentru diferite soluții legislative.

Eu vorbesc despre noțiunea de calitate a legii, care implică toate exigențele pe care nu cred că este cazul acum să le enumerăm. Dar este o problemă la noi în privința calității legii. Toate legile acestea produc efecte în realitate, în viața oamenilor, în patrimoniul oamenilor , produc efecte în societate. Deci lucrul acesta cu elaborarea legilor chiar nu este un lucru simplu. Și aici cred că și universitățile ar trebui să insiste pentru formarea unor specialiști în elaborarea legilor. Există o disciplină de fapt legistica. Ideea poate fi bună, dar transpunerea ei într-un text poate fi deficitară. La Curte când ajung aceste lucruri, nefiind respectate procedurile de elaborare a legilor, care sunt de ordine publică, sigur că le declarăm neconstituționale. Atunci și efortul Parlamentului și timpul în care ar trebui să intre în vigoare această lege sunt afectate. De aceea, insistența pe calitatea legii este foarte importantă.”, a spus Enache.

Interviul video complet mai jos.

Comments

comentarii

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, a fost amânat 3 săptămâni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns