Preoteasa condamnată la închisoare cu executare a rugat magistrații Curții să-i dea cu suspendare

Preoteasa din Cluj, condamnată în primă instanță la închisoare cu executare pentru trafic de influență, a rugat magistrații Curții de Apel Cluj, cu lacrimi în ochi, să-i dea o pedeapsă cu suspendare pentru a putea să-și îngrijească copilul bolnav. Procurorul de ședința de la DNA Cluj s-a opus, susținând că trebuia să se gândească la asta când a comis faptele. Însă tocmai boala copilului i-a făcut pe părință să recurgă la metode neortodoxe pentru a face rost de bani pentru tratament.

Preotul Emilian Făgădaru și soția Codruța s-au prezentat la Curtea de Apel Cluj, alături de avocatul lor Călin Budișan, pentru judecarea apelului împotriva sentinței Tribunalului Cluj, prin care ea a fost condamnată pentru că a luat bani de la oameni cărora le-a promis că vor fi angajați la spitalul militar, iar preotul pentru că i-a fost complice.

Avocatul Călin Budișan a cerut instanței de apel să admită apelul și să desiinfețeze sentința, iar în rejudecare să pronunțe o pedeapsă cu închisoare orientată spre minimul de 1 an și 4 luni cu suspendare

Inculpata a optat pentru procedura simplificată, recunoscând faptele de care este acuzată, tocmai pentru că regretă, potrivit avocatului. 

Aceasta a arătat că sunt întrunite toate argumentele pentru a se suspenda executarea pedepsei și a făcut apel la umanitatea completului de judecată.

Avocatul Budișan a punctat aspecte esentiale, precum faptul că ”a fost o rătăcire de moment si o gândire spontană. Nu a fost un plan laborios, sunt mijloace puerile, parți vatămate naive. Nu este o scuză, dar aceasta pedeapsă se răsfrange si asupra unui copil cu o boala care ii limiteaza speranța de viață. Inculpata se află intr-o situatie paradoxală pe care nu și-ar dori-o nimeni. Copilul nu poate să traiască decât in grija zilnică a mamei. Și fără această situatie specială, faptele permit aplicarea unei pedepse cu suspendare. Noi credem ca poate fi redusă pedeapsa chiar si sub 2 ani.”

Apărătorul a depus caracterizări de la persoane care o cunosc pe clienta lui și a cerut să fie lăsată să-si ingrijească copilul: ”Cred ca ar merita această șansă, a conștientizat, a depus bani pentru a acoperi prejudiciul”

În ciuda argumentelor, procurorul de ședință din partea DNA Cluj, Valentina Gândilă, a spus că nu are relevanță situația copilului și că inculpata trebuia să se gândească când a comis faptele: ”Aceeasi situatie era si cand a comis infractiunea”

Procurorul a precizat că faptele sunt de o ”gravitate deosebită”: inculpata a creat impresia unor oamei ca pot fi angajati, că are o relatie cu ministrul Nicolae Ciuca, folosindu-se de soțul preot, care inspira incredere.

Reprezentantul DNA a vorbit și de faptul că inițial, după demararea anchetei, inculpata a fost pusă sub control judiciar, căci a invocat probleme de sănătate, doar că ulterior s-a constatat că adeverintele medicale erau false, fiind arestată preventiv timp de patru luni.

Potrivit procurorului DNA, pedeapsa de la fond este individualizată in mod corect, sub forma de executare in penitenciar.

Procurorul DNA și avocatul Călin Budișan

În replică, avocatul Budișan a punctat că chiar situația specială a copilului a dus, cu un scop nobil, la savârșirea de infracțiuni pentru a acoperi costul tratamentului, fiind in disperare de cauză.

Având ultimul cuvânt, Codruța Făgădaru a spus, cu lacrimi în ochi: ”Regret sincert, zi si noapte ma urmareste tot ce s-a intamplat, rusinea pe care o am fata de toata lumea, imi asum resposabilitatea, legat de baiețel, nu e scuză, doar va cer sa tineti cont ca are nevoie de mine. Este etapa cea mai grea din viata mea, dupa boala copilului. A fost un moment de cadere, de ispită, nu mi am dat seama ce fac, pe care il regret enorm”

Magistrații Curții de Apel Cluj au stabilit pronunțarea pentru data de 12 martie.

Potrivit acuzării, inculpata Codruța Liana Făgădaru, pretinzând că deține influență asupra unor funcționari din Ministerul Apărării Naționale și dintr-un spital militar, a solicitat și primit sume de bani de la denunțători în schimbul promisiunii de a facilita angajarea acestora sau a rudelor acestora în sistemul medical militar.

Pentru a-i impresionat pe oamenii de la care a cerut bani, femeia le-a spus că a vorbit cu chiar cu ministrul Apărării de atunci, Nicolae Ciucă.

În perioada aprilie – octombrie 2023, inculpata a primit în mod repetat sume de bani și diverse bunuri, totalizând echivalentul a 11.000 de euro. Printre obiectele primite s-au numărat bani cash, sticle de coniac, parfumuri și alte bunuri de valoare, primite în tranșe diferite de la denunțători.

Comments

comentarii

Un bărbat din New Jersey a dat în judecată compania United Airlines după ce pilotul l-a scos cu forța din toaleta avionului, lăsându-l cu pantalonii în vine în fața celorlalți pasageri.... Citește mai mult
Specialiștii atrag atenția asupra unor comportamente care pot duce la probleme serioase precum demența, durerile cronice sau afecțiunile cardiovasculare.... Citește mai mult

Lasă un răspuns