Șeful de mercenari Horațiu Potra a scăpat de controlul judiciar, după ce Tribunalul Prahova a decis anularea măsurii preventive.
Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care solicitase arestarea preventivă a acestuia și a admis contestația lui Potra.
„În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti.
În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. a) rap. la art. 202 Cod procedură penală, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând:
În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin”, scrie în minuta instanţei.
Ancheta a fost deschisă după ce Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, consilier local în Consiliul Local Mediaş, şi un tânăr de 22 de ani, au fost opriţi, în judeţul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar asupra lor au fost găsite arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională. Procurorii spun că, în ceea ce priveşte aceste obiecte, „se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”.
Fostul mercenar Horațiu Potra spune că nu s-a întâlnit cu Călin Georgescu la ferma de la Ciolpani, dar că s-a discutat despre securitatea fostului candidat la președinție, care este asigurată de „niște băieți de treabă care au lucrat în Congo”. El a refuzat să spună de ce venea înarmat la București, împreună cu alte 20 de persoane.