Acasă » ȘTIRI » Pedeapsa finală în cazul fostului viceprimar Anna Horvath și a omului de afaceri Zsolt Fodor

Pedeapsa finală în cazul fostului viceprimar Anna Horvath și a omului de afaceri Zsolt Fodor

ÎCCJ a pronunțat, astăzi, pedeapsa finală în cazul fostului viceprimar din Cluj-Napoca, Anna Horvath, și a omului de afaceri Zsolt Fodor de la Euro GSM. Fostul viceprimar și actual conslier local UDMR are de ales între a munci în folosul comunității la RADP (regia Primăriei) sau la o asociație filantropică.

Spre deosebire de fond, unde a primit închisoare cu executare, Anna Horvath a scăpat în apel cu 2 ani închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității. În cazul omului de afaceri, s-a modificat s-a micșorat cuantumul pedepsei și a rămas cu suspendare.

Minuta Deciziei ÎCCJ:

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt împotriva sentinţei penale nr. 45 din 23 martie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori în dosarul nr. 1448/33/2016. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând:

I. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a Cod penal, aplicate faţă de inculpata Horvath Anna, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor.

1. În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală, achită pe inculpata Horvath Anna pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002.

2. Menţine pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă şi pedeapsa accesorie si complementară prevăzute de art. 66 lit. a Cod penal. Aplică, faţă de inculpata Horvath Anna, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.

În temeiul art.91 alin.1 Cod penal, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatei Horvath Anna, pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat începând cu data prezentei decizii, conform prevederilor art.92 alin.1 şi 2 Cod penal.

În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă inculpata ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. În temeiul prevederilor art.94 alin.1 Cod penal, datele prevăzute de art.93 alin.1 lit.c)-e) Cod penal vor fi comunicate Serviciului de Probaţiune Cluj.

Atrage atenţia inculpatei Horvath Anna asupra prevederilor art.96 Cod penal privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite de lege.

II. Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a Cod penal aplicate inculpatului Fodor Zsolt.

1. În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală, achită pe inculpatul Fodor Zsolt pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani, prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002.

2. Menţine pedeapsa de 1 ani şi 6 luni închisoare aplicată pentru săvârșirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi pedeapsa accesorie şi complementară prevăzută de art. 66 lit. a Cod penal. Aplică faţă de inculpatul Fodor Zsolt pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal pe o durată de 2 ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. b Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu contravin prezentei decizii.

Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj şi inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt rămân în sarcina statului.

Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 250 lei, rămân în sarcina statului.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 22 mai 2019.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina