clujust.ro

Patru ”crai” din PSD, în frunte cu ”Ciordache”, vor să le dea polițiștior superputeri

Patru parlamentari PSD, între care Florin Iordache și Nicoale Bădălău, au inițiat un proiect de modificare a Legii privind Statutul Polițistului, prin care li se oferă polițistilor prezumția de legalitate, iar cetățenii se mai pot apăra de abuzuri doar prin inscrisuri sau martori.

Inițiatorii proiectului depus la Senat: Bădălău Niculae, cel care a jignit Diaspora,  Stănescu Paul, nașul lui Liviu Dragnea, devenit fan Viorica Dăncilă,  Iordache Florin, devenit celebru cu ”altă întrebare”, Simonis Alfred – Robert, abvolvent la Facultatea de Drept la Universitatea Tibiscus, cam cea mai slabă din țară.

Expunerea de motive a acestora:

”Având în vedere nivelul în scădere al autorităţii poliţiştilor în spaţiul public, al increderii şi respectului arătat de către cetăţeni şi resortisanţi reprezentanţilor instituţiilor de ordine publică, dar şi a nivelului în creştere a conduitei sfidătoare, provocatoare şi chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepţional in care se regăseşte întreaga societate românească, alături de comunitatea internaţională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creştere numărului infracţiunilor împotriva forţelor de ordine publică, apreciem că este utilă această intervenţie legislativă cu scopul întăririi increderii în poliţiştii români.

Prezenta iniţiativă Iegislativă işi propune ca prin măsurile dispuse să crească calitatea actului de apărare a ordinii publice prin faptul că preia şi operaţionalizează o serie de principii şi exigenţe consacrate la nivel constituţional şi convenţional în materia dreptului omului (CEDO).

Prima măsură prevăzută de prezenta iniţiativă iterează principul prezumţiei de legalitate (existent şi în dreptul administrativ) asupra faptelor şi actelor prin care poliţiştii işi indeplinesc atribuţiile şi activităţile cu care sunt insărcinaţi de lege. Astfel se instaurează un just echilibru pentru ambele părţi implicate în procesul de menţinere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/se manifeste în mod public sfidător şi chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalităţi, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege. Autoritatea acţiunilor poliţiştilor este întărită şi prin faptul că se evidenţiază şi statuează faptul că poliţistul are un statut special datorită specificului muncii sale şi a pericolului la care este supus el şi familia sa, în acest sens acordându-i-se exerciţiul autorităţii publice, care implică fermitate, care este evidenţiat prin portul uniformei şi armei.

0 altă măsură la fel de importantă priveşte necesitatea întăririi drepturilor şi facilităţilor de care se bucură poliţiştii atunci când aceştia sunt insărcinaţi cu atribuţii/misiuni care impxxcă dificultăţi pentru aceştia, aşa cum ar fi mutarea şi delegarea. in acelaşi timp se inlesneşte şi procesul de apărare a probităţii profesionale cât şi consolidarea dreptului de promovare profesională.

In final am considerat că aceste prevederi trebuie să se aplice şi celorlaite forţe din cadrul domeniului apărării ordinii publice deoarece şi aceştia sunt supuşi aceloraşi provocări contemporane.

Proiectul

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [124.14 KB]

Avocat: ”propunerea legislativă e contrara CEDO”

Avocata Silvia Uscov din Baroul București a luat atitudine față de proiectul legislativ:

”Ce înțelegem din noua inițiativa legislativă? Ca se restrânge dreptul unui cetățean de a va apăra in măsura in care exista vreun motiv de nelegalitate (caz de abuz) al unui polițist.

Astfel, se urmărește ca singurele probe admisibile in favoarea cetățeanului sa fie reprezentate de martori sau înscrisuri, dar nu și proba video sau audio.

De exemplu, dacă se afla într-un loc doar cetateanul și polițistul (deci fără martori) și ar exista o camera de supraveghere publica sau privată (din benzinărie sa zicem), nu se mai poate apela la înregistrările video (de celebrele live-uri, filmări cu tel mobil nici nu poate fi vorba). Probabil ca, in acest caz, ar trebui sa ii iei și tu o declarație polițistului din moment ce îți mai rămâne la îndemâna doar proba cu înscrisuri.

E adevarat ca propunerea legislativă e contrara CEDO, dar m-aș bucura mai mult sa se renunțe la acea parte printr-un amendament încă din faza de adoptare.

Ma gândesc serios ca noi, avocații, sa constituim un grup de urmărire a unor asemenea inițiative legislative.”, a postat Silvia Uscov.

Comments

comentarii

Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult
Bugetul Floreștiului pentru anul 2023 a fost adoptat, fiind cel mai generos buget din istoria comunei. Proiectele dedicate infrastructurii educaționale și dezvoltării zonelor verzi ocupă o parte însemnată a capitolului de investiții, care beneficiază de peste 15 milioane de euro.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!