Acasă » JURIDICE-LEGISLAȚIE » Parlamentul European a aprobat noi reguli privind drepturile de autor în mediul online

Parlamentul European a aprobat noi reguli privind drepturile de autor în mediul online

Parlamentul European a votat, în 26 martie, în favoarea noii Directive privind drepturile de autor în mediul online. Potrivit unui articol de pe site-ul Parlamentului European, preluat mai jos, principalele noutăți sunt, pe scurt:

  • Platformele internet sunt responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori
  • Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri
  • Linkuri către articole de știri, însoțite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit
  • Jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor
  • Platformele nou-înființate sunt supuse unor obligații reduse

Potrivit acordului care include prevederi referitoare la protejarea libertății de expresie, autorii și editorii de presă vor putea negocia drepturile de autor cu giganții internet.

Eurodeputații au adoptat directiva în sesiunea plenară cu 348 voturi pentru, 274 împotrivă și 36 abțineri. Acest vot marchează finalul procesului legislativ pentru Parlamentul European, început în anul 2016. Statele membre vor trebui acum să aprobe decizia în următoarele săptămâni. Dacă statele membre vor accepta textul propus de Parlament, acesta va intra în vigoare în urma publicării în Jurnalul Oficial, iar statele membre vor avea 2 ani pentru a transpune directiva la nivel național.

Directiva vizează să asigure aplicarea legislației privind drepturile de autor de lungă durată și în cazul mediului digital. YouTube, Facebook și Google News sunt câteva din companiile de internet care vor fi cel mai mult afectate de noua legislație.

Directiva dorește de asemenea să asigure faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Giganții tehnologiei, obligați să împartă veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Directiva va consolida șansele deținătorilor de drepturi, în special muzicieni, artiști interpreți și scenariști („creatori”), ca și ale editorilor de presă, de a negocia acorduri mai bune privind plata pentru utilizarea lucrărilor lor atunci când sunt încărcate pe platformele de internet. În practică, platformele de internet devin responsabile în mod direct pentru conținutul încărcat pe site-urile lor, iar editorii de știri vor primi automat dreptul de a negocia înțelegeri în numele jurnaliștilor lor pentru articolele utilizate de către agregatorii de știri.

Garantarea libertății de expresie

Numeroase prevederi sunt create în mod special pentru a asigura faptul că internetul va rămâne un spațiu de libertate a expresiei.

Fragmente din articolele de știri pot fi în continuare partajate ca până acum, întrucât acestea sunt în mod explicit excluse din scopul directivei. Pe de altă parte, directiva conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. “Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie “foarte scurt”.

Încărcarea de lucrări protejate în scopuri precum citarea, critica, recenzia, caricatura, parodierea sau pastișele sunt protejate și mai mult decât până acum, asigurând că meme-urile și GIF-urile vor fi disponibile și pot fi partajate pe platformele de internet.

Multe platforme online nu vor fi afectate

Textul precizează de asemenea că încărcarea de opere în enciclopediile online în scopuri non comerciale, precum Wikipedia, sau platformele de software cu sursă deschisă, precum GitHub, sunt automat excluse din scopul legislației. Platformele nou-înființate vor fi obiectul unor obligații mai reduse decât cele deja existente.

Drepturi de negociere consolidate pentru autori și artiști interpreți

Autorii și artiștii interpreți vor putea să ceară plata unei remunerații suplimentare de la exploatatorul drepturilor lor atunci când suma stabilită inițial este disproporționat de mică în comparație cu beneficiile avute din distribuția lucrărilor lor.

Sprijin pentru cercetarea de vârf și conservarea patrimoniului

Directiva dorește de asemenea să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text și date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricțiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conținutului utilizat în scop educațional sau pentru ilustrare.

Nu în ultimul rând, directiva permite de asemenea folosirea gratuită a materialelor cu drept de autor în scopul conservării patrimoniului cultural. Operele aflate în afara circuitului comercial pot fi folosite atunci când nu există un organism de gestiune colectivă care să poată emite licențe.

Cum schimbă această directivă status quo-ul

În prezent, companiile de internet nu sunt interesate să semneze acorduri de licență cu deținătorii de drepturi, deoarece ei nu se consideră responsabili pentru conținutul pe care îl încarcă utilizatorii. Ei sunt obligați doar să retragă conținut care încalcă drepturile de autor atunci când un deținător de drepturi le cere acest lucru. Totuși, această procedură e dificilă și nu garantează venituri corecte pentru deținătorii de drepturi. Companiile de internet sunt acum responsabile, ceea ce va crește șansele deținătorilor de drepturi (în special muzicieni, artiști interpreți, cât și editorii de presă și jurnaliștii) de a obține acorduri corecte de licență și, prin urmare, o remunerație corectă pentru utilizarea lucrărilor lor în mediul digital.

Raportorul Axel Voss (EPP, Germania) a declarat: “Această directivă este un pas important pentru a corecta o situație care a permis câtorva companii să câștige sume imense de bani, fără a remunera în mod corect mii de artiști și jurnaliști pentru munca lor.

În același timp, textul adoptat conține numeroase prevederi care vor garanta că internetul rămâne un spațiu de liberă exprimare. Aceste prevederi nu erau necesare în sine, deoarece ele nu vor crea noi drepturi pentru deținătorii de drepturi. Cu toate acestea, am ținut cont de îngrijorările exprimate și am decis să acordăm o dublă garanție pentru libertatea de expresie. Meme-urile, GIF-urile, fragmentele sunt acum mai protejate ca oricând.

Sunt de asemenea bucuros că textul acordului de azi acordă o atenție specială start-up-urilor. Companiile lider de mâine sunt start-up-urile de azi și diversitatea depinde de numărul de companii inovative, dinamice, tinere.

Este o directivă care protejează viața oamenilor, democrația, prin protejarea unui peisaj media divers, consolidează libertatea de expresie și încurajează noile companii și dezvoltarea tehnologică. Acest acord pregătește internetul viitorului, un spațiu de care să poată profita oricine, nu numai câțiva mai puternici.”

O conferință de presă cu raportorul Axel Voss și eurodeputații Helga Trupel și Sajjad Karim, după adoptarea directovei, poate fi urmărită mai jos.

Potrivit Comisiei Europene, vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, și comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului printr-o declarație comună:

„Salutăm aprobarea de către Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală. Această directivă protejează creativitatea în era digitală, asigură un acces mai larg la conținut pentru cetățenii UE, precum și noi garanții privind protejarea deplină a libertății lor de exprimare în mediul online. Noile norme vor consolida industriile noastre creative, care reprezintă 11,65 milioane de locuri de muncă, 6,8 % din PIB și aduce venituri în valoare de 915 000 de milioane EUR pe an.

Votul de astăzi asigură echilibrul corect între interesele tuturor actorilor – utilizatori, creatori, autori, presă – și instituie, în același timp obligații proporționale pe platformele online.

Directiva privind drepturile de autor protejează libertatea de exprimare, o valoare fundamentală a Uniunii Europene, și stabilește garanții solide pentru utilizatori, subliniind faptul că utilizarea operelor existente în scopul citării, criticii, recenziei, caricaturii și al parodiei este permisă în mod explicit în întreaga Europă. Acest lucru înseamnă că memele și alte creații parodice asemănătoare pot fi utilizate în mod liber. De asemenea, interesele utilizatorilor sunt protejate prin intermediul unor mecanisme eficace care le permit să conteste rapid orice eliminare nejustificată a conținutului lor de către platforme.

În același timp, directiva va îmbunătăți poziția creatorilor în negocierile lor cu marile platforme care obțin beneficii importante din conținutul produs de aceștia. Va fi mai ușor pentru scriitori, ziariști, cântăreți, muzicieni și actori să negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producătorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizațiilor de cercetare, universităților, școlilor, bibliotecilor și muzeelor să utilizeze mai mult conținutul disponibil online. Directiva ține seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul că cercetătorii pot utiliza opțiunile de extragere de text și date la întregul lor potențial.

Mulțumim tuturor părților implicate, îndeosebi deputaților din Parlamentul European și statelor membre, pentru eforturile lor de a face posibilă această reformă crucială pentru viitorul Europei.”

Context

Sondajele Comisiei au arătat că, în 2016, 57 % din utilizatorii de internet accesau articole de presă prin intermediul rețelelor de socializare, al agregatorilor de informații sau al motoarelor de căutare. 47 % din acești utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri, fără a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeași tendință s-a observat și în cazul industriei muzicale și cinematografice: 49 % din utilizatorii de internet din UE accesau muzică sau conținut audiovizual online, iar 40 % din cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel puțin o dată pe săptămână. De atunci, această tendință a crescut vertiginos.

Etapele următoare

Textul adoptat astăzi de Parlamentul European va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene în săptămânile următoare. După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune noile norme în legislația lor internă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina