fbpx

Parlamentul a adoptat Legea prin care sunt sporite pedepsele pentru infracțiuni împotriva cadrelor didactice

Parlamentul României a adoptat o lege prin care sunt sporite pedepsele pentru infracțiuni împotriva personalului didactic din învățământul preuniversitar. Legea va fi trimisă președintelui României spre promulgare

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat, astăzi Legea privind masurile de protectie a personalului didactic, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar in indeplinirea atribudilor specifice functiei. Prezentăm mai jos principalele articole din viitoarea lege:

Art. 1. – Personalul didactic, de conducere, de indrumare și control din invatamantul preuniversitar beneficiaza, in exercitarea atributiilor specifice functiei, de protectia acordata similar functiilor de autoritate publica.

Art 5. (1) Amenințarea savarșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violențe, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarșite impotriva unei persoane care ocupa o funcție didactica, de conducere sau de îndrumare și control, aflata în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infracțiune, ale carei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Savarșirea unei infracțiuni impotriva unei persoane care ocupa o funcție didactica, de conducere sau de indrumare control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, în legatura cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționeaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infracțiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.

(3) Cu aceeași pedeapsa se sancționeaza faptele comise în condițiile alin. (2), daca privesc un membru de familie al persoanei care ocupa o funcție didactica, de conducere sau de îndrumare și control.

”De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale pedeapsa va fi 8 luni – 6 ani și 8 luni; pentru vătămări mai grave va fi 2 ani și 8 luni – 9 ani și 4 luni;

De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni – 4 ani închisoare”, precizează reprezentanții programului de Educație Juridică în școli.

Art. 6. – Directorii unitatilor de învatamant precum si orice persoana ce exercita o functie de conducere, de îndrumare si control care, în exercitarea atribuțiilor lor, au luat cunoștință de savarșirea unei infracțiuni impotriva personalului didactic, a personalului didactic de conducere, de îndrumare și control, sunt obligate sa sesizeze de îndata organul de urmarire penala și sa ia masuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de proba sa nu dispara.

Citește și

MOTIVARE. Elev și părinții lui, puși la plată pentru jignirea dirigintei pe Facebook

Comments

comentarii

Un individ a înjunghiat doi copii de 5 și 11 ani în apropierea unei școli din Souffelweyersheim, lângă Strasbourg. Atacul a avut loc joi după-amiază, în apropierea unei școli primare și a unei piețe din oraș.... Citește mai mult
Autostrada Sibiu - Pitești este furată „cu roaba” de sub nasul muncitorilor.... Citește mai mult

Lasă un răspuns