fbpx

Părinții unui elev și o școală, puși la plată într-un caz de bullying

Judecătoria Sectorului 1 București a obligat părinții unui elev și o școală din Capitală să plătească daune morale către părinții altui elev care a fost bătut de primul, iar conducerea școlii a încercat să mușamalizeze incidentul. Sentința nu este definitivă.

”La doi ani de zile de la pornirea primului proces din Romania pe tema “bullyingului” in cadrul mediului scolar, instanta de judecata, pe baza raportului psiho-diagnostic, constata ca atat parintii copilului agresiv dar si institutia scolara sunt de vina pentru agresiunea din cadrul scolii si ii obliga la daune morale in solidar plus publicarea deciziei intr-un ziar de larga circulatie.

Amintesc ca la nivelul anului 2020 a circulat un film in care se observa cum o profesoara vede in clasa un copil cazut la podea, se uita la el si apoi pleaca fara sa intervina. Scena cu bataia a fost surprinsa de camerele video.”, a precizat avocatul Adrian Cuculis

Soluția pe scurt: ”Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucure?sti, ca neintemeiata.

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii R.M si R.M, in calitate de reprezentanti legali ai minorului R.A.G in contradictoriu cu paratii S.V si S.G.F, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B.D. si parata Scoala nr. 181.

Dispune obligarea paratilor .V si S.G.F, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B.D si paratei Scoala nr. 181, in solidar, sa plateasca reclamatilor suma de 2500 euro, echivalent in lei la data platii, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul adus minorului R.A.G

Dispune obligarea paratilor S.V si S.G.F, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B.D si paratei Scoala nr. 181, pe cheltuiala proprie, la publicarea dispozitivului hotararii pronun?ate, in aceasta cauza, dupa ramanerea definitiva, intr-un ziar na?ional, cu anonimizarea numelor persoanelor fizice.

Dispune obligarea paratilor S.V si S.G.F, in calitate de reprezentanti legali ai minorului B.D si paratei Scoala nr. 181 sa plateasca reclamantilor suma de 6120 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, din care suma de 120 lei reprezinta taxa de timbru iar suma de 6000 lei reprezinta onorariu expert.

Respinge cererea de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu paratul Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, ca neintemeiata.

Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti”

La începutul anului 2020, părinții unui elev de clasa a V-a de la Școala Nr. 181 din Capitală au acționat în instanță școala pentru că elevul de 11 ani a fost victimă a bullying-ului, după ce a fost bătut de un coleg și a ajuns în spital. Familia a cerut daune de 15.000 de euro. Conducerea școlii n-a raportat cazul către Inspectoratul Scolar al Municipiului București. Abia după o lună au aflat inspectorii școlari despre caz.

Potrivit unui articol de la acea vreme, conflictul cu elevul agresor a început după ce acesta îi brusca pe ceilalți elevi și nimeni nu-i zicea nimic. Pe 5 decembrie 2019, cei doi elevi au intrat din nou in conflict, moment în care s-a ajuns la bătaie chiar sub ochii profesoarei de istorie în sala de clasă. După incident elevul proaspăt transferat de la Școala nr. 80 s-a ales cu nasul spart și a ajuns la spital pentru îngrijiri. Directorul școlii nu a anunțat nici părinții, nici inspectorii. Cazul a fost aproape mușamalizat. Părinții însă nu s-au lăsat intimidați și au apelat la un avocat.

Comments

comentarii

Primarul Bogdan Pivariu a efectuat o vizită pe șantierul din zona străzii Cetății din Florești și a găsit nereguli.... Citește mai mult
A început un nou an universitar la UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, luni, 2 octombrie. Rectorul Anca Dana Buzoianu a transmis un mesaj comunității academice la ceremonia de deschidere.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!