Parchetul Militar Cluj a iertat un pompier care a furat apă

Parchetul Militar Cluj a dispus renunțarea la urmărirea penală în cazul unui pompier din Sălaj acuzat că a furat apă de la un hidrant pentru a uda o plantație de pomi.

Tribunalul Miliar Cluj a confirmat ordonanța parchetului de renunțare la urmărirea penală.

Judecătorul de cameră preliminară reţine că la data de 27 septembrie 2022 organul de cercetare penală specială din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat, pretins a fi săvârşite de către plt. adj. ….., comandant de echipaj şi conducător de autospeciale în cadrul Gărzii de intervenţie nr. 2 Nuşfalău.

Potrivit situaţiei de fapt descrisă în actul de sesizare, începând cu luna iunie 2021 plutonierul adjutant, ajutat de alte cadre ale subunităţii, a sustras în mod repetat, inclusiv în timpul nopţii, cantităţi mari de apă din reţeaua de hidranţi de pe raza localităţii Nuşfalău, pe care le-a folosit la alimentarea cu apă a pensiunii proprii.

”În fapt, s-a reţinut că în cursul verii anului 2022, pe timp de zi, folosind autoutilitara marca Volkswagen, model Transporter, cu numărul de înmatriculare…., plt.adj. ….., a sustras în mai multe rânduri, de la un hidrant amplasat în proximitatea imobilului din localitate Nuşfalău, nr…. cantitatea totală de aproximativ 7.000-8.000 de litri de apă.

În cauză a fost audiat suspectul plt.adj….., care  a recunoscut acuzaţia adusă şi a declarat că în vara anului 2022, având o plantaţie tânără de pomi fructiferi pe raza localităţii Nuşfalău, a alimentat de mai multe ori cu apă un recipient cu o capacitate de 1.000 litri de la reţeaua de hidranţi existentă pe raza localităţii Nuşfalău, (…), iar apa a folosit-o la udarea plantaţiei respective de pomi, luând în total aproximativ 7.000 – 8.000 de litri de apă, pe care a transportat-o cu autovehicul proprietate sa, marca Volkswagen Transporter, cu numărul de înmatriculare….l.

A mai arătat că înainte de a lua cei 7.000 – 8.000 de litri de apă, a sunat telefonic la Compania de Apă Someș şi a discutat cu o doamnă care i-a explicat care este procedura de urmat pentru a lua apă de la reţeaua de hidranţi, în sensul că trebuia să facă o cerere şi urmat un proces birocratic care se finaliza cu încheierea unui contract, context în care doamna respectivă i-a recomandat să ia câtă apă doreşte de la hidrant iar apoi să achite contravaloarea acestuia, pentru a nu mai aştepta finalizarea întregului proces birocratic.

De asemenea, suspectul a menţionat că hidrantul de la care a alimentat el cu apă este folosit de mai mulţi locuitori din Nuşfalău pentru a se alimenta cu apă pentru irigatul grădinilor sau pentru a fi folosită pentru animale.

Suspectul nu a făcut dovada parcurgerii proceduri la care a făcut referire, dar a depus la dosarul de urmărire penală dovada achitării prejudiciului produs în cauză, şi anume factura fiscală cu nr. 7592287 şi chitanţa cu nr. 5894968, ambele emise în data de 22 decembrie 2022 de  Compania de Apă Someș S.A., pentru suma de 48,07 lei.”, se arată la dosar.

Procurorul militar de caz a constatat că sunt îndeplinite criteriile prev. de art.318 Cod procedură penală şi art.314 alin.(1) lit.b C.pr.pen. şi  a dispus renunţarea la urmărirea penală în cauză.

”În speţă, s-a ţinut cont de faptul că din modul cum a fost săvârşită fapta, rezultă o gravitate redusă a acesteia, deoarece suspectul a sustras o cantitate relativ mică de apă, cauzând un prejudiciul foarte mic, iar pe parcursul urmăririi penale a acoperit integral prejudiciul; acesta a recunoscut şi  regretat săvârşirea faptei şi nu este cunoscut cu antecedente penale.

Având în vedere considerentele mai sus expuse, judecătorul de cameră preliminară apreciază că în mod corect s-a dispus renunţarea la urmărirea penală, în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt, cu privire la fapta suspectului plt.adj. …., prev.de art. 228 alin.(1) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, ţinând cont de modul şi împrejurările concrete de săvârşire a acesteia; mijloacele, scopul urmărit; urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii; eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la timpul scurs de la data săvârşirii faptei; precum şi existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal, precum și  gravitatea urmărilor produse.

Totodată, este avută în vedere cu ocazia analizării interesului public, contextul în care gravitatea faptei comise este una redusă, deoarece suspectul a sustras o cantitate relativ mică de apă, cauzând un prejudiciul foarte mic, pe parcursul urmăririi penale a acoperit integral prejudiciul; acesta a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei şi nu este cunoscut cu antecedente penale, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru această faptă este de închisoare de la 6 luni la 5 ani, potrivit art. 335 alin.3 C.pen.”, se arată în motivare.

Comments

comentarii

Rafael Nadal a câştigat patru meciuri la rând, lucru de care nu a mai fost capabil în ultimii doi ani.... Citește mai mult
Hidrologii au emis avertizări de cod Galben de viituri şi inundaţii pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns