Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » Oficial. DNA anchetează implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj
Conferința președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, pe tema CMID

Oficial. DNA anchetează implementarea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Cluj

Reprezentanții DNA au confirmat oficial pentru Clujust.ro că procurorii structurii teritorial Cluj anchetează modalitatea de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul județului Cluj. Proiectul a demarat în 2010, iar în martie 2012 Consiliul Județean inaugura lucrările centrul de colectare deșeuri din apropierea fostei rampe de la Pata Rât. Lucrările nu sunt gata nici acum.

La solicitarea Clujust.ro, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a răspuns: ”În acest moment, pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Cluj se află în lucru o cauză penală care are ca obiect modalitatea de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor la nivelul județului Cluj. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”

La conferința de presă din 26 octombrie, când președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că în 2018 va fi finalizat în sfârșit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), l-am întrebat dacă există un dosar la DNA privitor la acesta și ce știe de el? Președintele CJ Cluj a spus inițial că este vorba de un furt de pământ, iar ulterior că nu știe nimic.

”Evident că există, e public, cum s-a furat pământul, cu tot ce s-a furat. Când furi pământul, furi bani europeni. 1 milion de euro numai pietrișul pe care l-au cărat de acolo.”, a răspuns Tișe.

Întrebat dacă ancheta DNA a grăbit lucrările, acesta a spus: ”Noi nu suntem organ de anchetă și nici delatori ordinari, noi ne ocupăm de administrație publică. Asta e stadiul în care l-am găsit, am făcut licitație anul trecut, a câștigat o altă firmă, noi încercăm să-l finalizăm. Ce va fi în dosarul penal.. Consiliul Județean s-a constituit parte civilă la vremea respectivă, nu în perioada de când sunt eu președinte, s-a constituit parte civilă cu această pagubă și practic în momentul de față lucrurile sunt în responsabilitatea altei instituții, nu este problema CJ nici să facă cercetări, nici să facă alte lucruri”

După ce am precizat că furtul de pământ este anchetat la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca și l-am întrebat din nou pe președintele CJ Cluj ce știe despre dosarul DNA cu privire la CMID, acesta a răspuns: ”Nu știu nimic”

În aceeași conferință, Alin Tișe a anunțat că lucrările la CMID intră în linie dreaptă. ”În ultima vreme s-au efectuat lucrări consistente. În 2018, acest centru de deșeuri va fi în sfârșit terminat, după ce a fost blocat 4 ani. Anul trecut am recuperat patru ani. Îmi pot asuma promisiune că acest centru va fi dat în funcțiune clujenilor, pentru toate primăriile. Se conturează acest CMID, pentru prima dată sunt optimist”, a declarat Tișe, precizând că lucrările vor fi gata în partea a doua a anului viitor.

Ce firme au lucrat și lucrează la CMID

În septembrie 2016, Alin Tișe anunța deblocarea situației construirii Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Proiectul a fost blocat din toamna anului 2014, ca urmare a rezilierii contractului cu SC Confort SA di Timișoara, intrată în insolvență. CJ a anunțat atunci câștigătorul licitației privind proiectarea şi execuţia CMID Cluj, Celula nr.1, acesta  fiind Asocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE, a cărei ofertă financiară a fost de 111.103.998 de lei cu TVA, aproximativ 24 de milioane de euro.

În același timp a fost deblocată și activitatea de închidere a rampelor neconforme de la Pata Rât din Cluj-Napoca, Turda, Gherla și Huedin – Lot nr. 1, ca urmare a obţinerii Acordului de mediu. Lucrările la acest prim lot, conform contractului de achiziţie publică „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, au fost adjudecate încă din anul 2015 de către Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL, SC Finara Consult SRL, la o valoare de aproape 27.268 de milioane de lei, termenul de execuție fiind de 8 luni.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns