fbpx

O tânără care a trecut probele pentru INM în 2018 nu a putut începe cursurile din cauză că este inculpată

O tânără care a trecut probele de la concursul pentru INM din toamna lui 2018, chiar cu punctaj mare, este într-o situație cu totul inedită: Nu a putut începe cursurile deoarece CSM a amânat atunci analizarea condiției de bună reputație pe motiv că era urmărită penal, iar recent dosarul a fost trimis în judecată. Tânăra a depus recent la CSM o plângere prealabilă împotriva Hotărârii din 2018, invocând prezumția de nevinovăție, dar situația a rămas aceeași.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât: ”respingerea, ca inadmisibilă, a plângerii prealabile formulate de …., candidat la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, desfăşurat în perioada iulie-octombrie 2018, împotriva Hotărârii nr. 1059/03.12.2018 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii; (unanimitate)”

Surse din CSM ne-au spus că au analizat mult situația tinerei și, în ciuda faptului că beneficiază de prezumția de nevinovăție, au decis să aștepte finalul procesului. Astfel se evită o posibilă situație delicată în viitor dacă tânăr ar fi primită acum la INM și apoi condamnată.

Tânăra, în vârstă de 24 de ani acum, căreia am decis să nu-i dăm numele, a absolvit Facultatea de Drept a Universității București și a intrat la INM în 2018 în primii o sută de candidați. Clujust a stat de vorbă cu aceasta despre situația ingrată în care se află. Ne-a spus că i se trage din timpul liceului: ”Am ajuns în dosar dintr-o întâmplare. Nu am șțiut că  ar fi vorba de fapte penale. Nu vreau să vorbesc mai multe despre dosar. Îmi susțin nevinovăția. Am depus plângere la CSM tocmai pe baza prezumției de nevinovăție. Nu mi se pare corect ce s-a întâmplat”

La începutul acestui an, dosarul, în care sunt zeci de inculpați, a fost trimis pentru judecată la Tribunalul București. Este un dosar cu obiect ”luarea de mită”, iar CAS București este parte civilă.

Tot în 2018, tânăra a dat examen și pentru Barou, iar acum este avocat stagiar. Ne-a spus că îi place avocatura și nu știe dacă s-ar mai duce la INM în eventualitatea în care ar trece de verificarea condiției de bună reputație. Amintim că avocații pot fi excluși din Barou doar dacă sunt condamnați pentru fapte care au legătură cu exercitarea profesiei, ceea ce nu este cazul aici.

LATER EDIT: Articolul 14, litera a) din Legea 51/1995 privind avocatura spune că ”Este nedemn de a fi avocat:

a)cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”

Numai că prin Decizia Curții Constituționale nr. 225 din 4 aprilie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017, s-a admis excepția de neconstituționalitate, constatându-se că sintagma “de natură să aducă atingere prestigiului profesiei” din cuprinsul art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, este neconstituțională.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns