fbpx

Motivele pentru care Chiș, Bălan și Mateescu s-au opus comunicatului Secției referitor la Iohannis

Secția pentru judecători din CSM a emis, astăzi, un comunicat referitor la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis cu ocazia respingerii numirii Danei Gîrbovan. Numai că Secția nu a precizat că a fost emis cu majoritate, căci trei membri – Andrea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu – nu au fost de acord.

Judecătoarea Andrea Chiș, plecată în CSM de la Curtea de Apel Cluj, unde lucrează Dana Gîrbovan, a motivat în felul următor faptul că nu este de acord cu comunicatul:

”Un fost judecator este cea mai potrivita persoana pentru a fi desemnata ministru al justitiei. Indiferent, insa, de opinia noastra asupra calitatilor personale si profesionale ale unui coleg propus, in circumstantele date, un astfel de comunicat poate plasa institutia noastra in contextul campaniei electorale pentru prezidentiale, in care Presedintele si Primul Ministru, cele doua persoane implicate in numire, sunt candidati. Acesta este motivul principal, pe care il consider suficient, pentru care ma opun unui astfel de comunicat in acest moment. In masura in care nu sunteti de acord cu opinia mea, va rog sa mentionati ca decizia de a da comunicatul a fost luata cu majoritate.”

Potrivit judecătorului Bogdan Mateescu, ”arhitectura constitutionala nici nu permite unui judecator in functie sa fie nominalizat ca ministru. Un judecator nu poate fi ministru, o spune explicit si CCR in decizia 45. Referirile la un judecator-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar in ansamblu, autoritatii judecatoresti. Respect alegerea colegei Girbovan, insa nu pot fi de acord cu acest comunicat.”

Mihai Bălan punctează că Dana Gîrbovan nu a participat la procedură în calitate de judecător. ”Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece intreaga procedura de modificare a componentei Guvernului Romaniei este una eminamente politica si nu are nicio legatura cu independenta justitiei. Atat propunerea formulata de Primul Ministru, cat si decizia Presedintelui Romaniei sunt acte politice si, in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc sa fiu implicat in niciun fel in aceste actiuni.

In discursul Presedintelui nu exista nicio referire la independenta sau probitatea profesionala a doamnei Girbovan care sa atraga o reactie de acest fel din partea CSM. Dna Girbovan a participat la aceasta procedura nu in calitate de reprezentanta a autoritatii judecatoresti, ci de candidat propus de partidul de guvernamant. In situatia in care se va emite acest comunicat, va rog sa mentionati ca a fost adoptat cu majoritate.”, a precizat Bălan.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns