fbpx

Modificări la Legea privind publicitatea mobiliară. Inclusiv contractele de asistență juridică trebuie înscrise în Registru pentru a putea fi executate

Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate şi au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiţia înscrierii în Registru.

Prin Legea nr. 196/2020, publicată în Monitorul oficial nr. 822 din 8 septembrie 2020 au fost aduse modificări Legii nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare.

S-a modificat titlul legii, astfel că Legea nr. 297/2018 se va numi Legea privind publicitatea mobiliară.

Una dintre cele mai importante modificări este cea de la articolul 4, alineatul (3) care se modifică şi va avea următorul cuprins: ,,Înscrisurile sub semnătură privată care, potrivit legii, sunt valabil încheiate şi au caracter de titlu executoriu, pot fi puse în executare numai sub condiţia înscrierii în Registru.”

Anterior, art.4 alin.(3) avea următorul conținut: ,,Titlurile executorii constatate prin înscrisuri sub semnătură privată pentru care legea solicită realizarea formalităţilor de publicitate îndeplinesc această condiţie prin înscrierea în Registru”.

Această modificare condiționează punerea în executare a tuturor înscrisurilor sub semnătură privată care conform legii au caracter executoriu, de înscrierea acestora în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, aflat în coordonarea directă a ministrului justiţiei.

Printre înscrisurile sub semnătură privată care conform legii au caracter executoriu amintim: contractul de comodat (pentru obligația de restituire a bunului dat în comodat), contractul de gaj și contractul de asistență juridică.

O altă prevedere modificată este cea care se referă la modalitatea de exercitare a atribuțiilor Autorităţii de Supraveghere, precizându-se la articolul 6 care se modifică şi va avea următorul cuprins, că ,,pentru exercitarea atribuţiilor Autorităţii de Supraveghere se emit ordine ale ministrului justiţiei.”.

La alineatul (2) se precizează că ,,în condiţiile prezentei legi, ordinele ministrului justiţiei sunt acte administrative şi pot fi atacate de partea interesată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, procedura prealabilă nefiind obligatorie”.

Anterior, art.6 avea următorul cuprins:,, În exercitarea atribuţiilor sale Autoritatea de Supraveghere adoptă acte administrative numite decizii, care pot fi atacate de partea interesată în condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nefiind obligatorie procedura prealabilă”.

Taxa pentru obținerea autorizației și pentru fiecare reautorizare  pe care operatorii (persoanele fizice sau juridice autorizate să înregistreze avizele de înscriere şi să efectueze căutări certificate în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară) se majorează de 10 ori, respectiv de la 200 de lei, la 2.000 de lei.

Prin modificarea art.27 din lege se modifică și taxele pe care solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere le vor achita, unele dublându-se ca și cuantum.

Pentru restul modificărilor, atașăm texul integral al Legii nr. 196/2020.

Comments

comentarii

„Day-trips” sau excursiile de o zi, extrem de populare în țările occidentale, au început să câștige teren și în România.... Citește mai mult
Odată cu răcirea vremii, creșterea numărului de viroze și de îmbolnăviri de gripă este o chestiune de timp. Dacă în cazul virozelor nu există vaccin, pentru gripă există un vaccin care ne poate proteja de îmbolnăvire.... Citește mai mult

Lasă un răspuns