fbpx
Florin Iordache (al doilea din dreapta, cu păr grizonat)

Ministrul propus la Justiție, Florin Iordache, vrea să întărească autoritatea asupra procurorilor și puterea judecătorilor

Obiectivele exprimate de ministrul propus la Justiție, Florin Iordache, în fața Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului au fost mai mult codate sau evazive. Acesta a spus că vrea ca articolul din Constituție privind Statutul procurorilor ”să devină cu adevărat operațional” și că ”judecătorul trebuie să simtă că este cu adevărat independent, nu numai de factorul politic, dar și de alți actori ai realității românești”. Fiecare înțelege de vrea, căci Iordache nu a dorit să exemplifice care sunt acei ”actori”.

Deputatul de 16 ani în Parlament proprus pentru fotoliul de ministrul al Justiției a început audierea în Comsiile juridice reunite cu câteva gânduri despre viitorul său mandat.

”Pentru a avea o Justiție bună, avem, în primul rând, nevoie de legi bune. Voi căuta să aduc în actualitate principiul securității juridice, aruncat la colț în ultimul deceniu printr-o inflație legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete și mai ales lipsite de predictibilitate. În aces sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal și a Codului de procedură penală, cu implicarea mediului academic, a asociațiilor profesionale și a CSM-ului”, a spus Florin Iordache. Adică din postura de membru al Puterii Legislative de 16 ani, acum observă că legile sunt proaste.

”Voi încerca să regândim viziunea cu privire la redistribuirea bugetului Justiției pentru a reduce risipa și pentru a limita unele excese, pentru a relua programul de construire și reabilitare a unor sedii, pentru îmbunătățirea întregului sistem informatic, pentru reabilitarea locurilor de recuperare.” Nu a explicat unde se face risipă.

”Voi căuta ca un text din Constituție, fie ignorat complet de unii miniștri ai Justiției, fie abuziv exercitat de alții, să devină cu adevărat operațional. Am în vedere articolul 132 din Constituția României privind Statutul procurorilor, potrivit căruia ” Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.” Iordache a pus accentul pe ultima parte. Întrebat de un membru al comisiei ce înțelege prin această autoritate, ministrul desemnat a evitat răspunsul.

”În același timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraților, dar și a societății civile, voi încerca ca Ministrul Justiției să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul Justiției, astfel încât încrederea în Justiție să crească.

Am în vedere Legea răspunderii magistraților, elaborarea unor strategii de prevenire și combatere a criminalității în ansamblu și nu numai a unor segmente. În acest sens, voi susține reînființarea Institutului de Criminologie, abuziv desființat în 2007.

Voi căuta ca într-un timp cât mai scurt să deblochez situația de criză din penitenciare prin construirea sau identificarea unor noi spații pentru cei privați de libertate, dar și printr-o resocializare și regândire a viziunii cu privire la o politică penală mai umanistă, în care sancțiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ.

Să dăm greutate acelei sintagme, care sună atât de frumos, ”egalitatea de arme între acuzare și apărare”.

Să întărim totodată puterea judecătorului, singurul și unicul decident al procesului. Acesta trebuie să simtă că este cu adevărat independent, nu numai de factorul politic, dar și de alți actori ai realității românești, care, pe o cale sau alta, pun presiune asupra corpului magistraților. Trebuie să împartă dreptatea așa cum prevede legea și după propria conștiință. ”, a încheiat apoteotic prezentarea Florin Iordache.

Senatorul de Cluj, Mihai Goțiu (USR), l-a întrebat pe ministrul propus la ce se referă când spune alți actori și dacă presa e printre ei? Nu a primit răspuns.

Iordache a răspuns la ce a vrut

După obiectivele înșirate de deputatul Iordache, membrii Comisiei i-au adresat întrebări, iar ministrul propus trebuia să răspundă ulterior la toate. Numai că a făcut o selecție.  De exemplu, a uitat de întrebarea ”Ce înțelegeți prin societate civilă? Măsuri propuse de dvs au fost dur contestate de societatea civilă, inclusiv în stradă.

”Doresc respect. Am răspuns la toate întrebările dvs.”, a spus Iordache.  ”Apreciez că ați evitat răspunsuri care îi puneau în lumină proastă pe cei care le-au pus.”, l-a susținut președintele comisiei.

Tribunale pentru copii?

Senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoară, l-a întrebat dacă va înființa Tribunale specializate pentru copii? ”Discutăm de complete specializate pentru copii, completele specializate sunt o soliție și căutăm să fie extinse în cât mai multe locuri din țară, ținând cont de schema, de soluțiile financiare pe care le avem la un moment dat. Este normal să avem Tribunale Specializate și în ceea ce privește copii.”, a răspuns evaziv Iordache.

 

Aviz favorabil

Deputatul Florin Iordache a primit aviz favorabil din partea Comisiilor juridice reunite, cu 43 voturi pentru, 16 împotrivă și 2 abțineri

Comments

comentarii

O legumă cu multiple beneficii pentru sănătatea noastră este și leguma pe care o evităm cel mai mult, deși aceasta poate preveni chiar și cancerul.... Citește mai mult
Barbu Mateescu, sociolog stabilit la Cluj-Napoca, consideră comparația dintre centrul orașului de pe Someș cu Iașiul „o veste minunată”.... Citește mai mult
Un bărbat de 36 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut luni de polițiști după ce au constatat că a intrat într-o casă din municipiu pentru a fura. Acesta este anchetat pentru furt calificat.... Citește mai mult
Un tânăr cu o chitară și o voce de aur a făcut un show de senzație în Centrul Clujului, marți noaptea. Clujenii l-au acompaniat cu vocea.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!