fbpx

Ministrul Justiției: În situații excepționale, înregistrările SRI să servească drept probe în dosare

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că, în situații excepționale, înregistrările efectuate de SRI, ar trebui să servească drept probe în dosare penale, dar această activitate să nu se transforme într-una curentă.

Noul ministrul al Justiției, avocatul Stelian Ion (USR), a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro: ”Ideea e simplă: În anumite împrejurări, SRI poate surprinde anumite infracțiuni. Se pune problema de a nu avea o activitate curentă care să presupună urmărire penală, iar acest alucru s-a stabilit deja că SRI nu poate face urmărire penală.  Însă în situații cu totul excepțional,  când se surprind infracțiuni și există anumite înregistrări, irepetabile, pentru că poate nu va mai reușit procurorul să surprindă o conversație sau un moment, așa cum s-a făcut în acea interceptare.  În astfel de situații, eu consider că ar trebui să servească drept probe, dar nu să se transforme în activitate curentă. Asta e marea discuție”

Stelian Ion a spus că Parchetul General a pregătit o propunere legislativă: ”Vom vedea soarta proiectului de lege care e la Senat, care a primit aviz negativ de la CSM. În condițiile în care va pica, există proiectul propus de Parchetul General”

”Povestea cu implicarea SRI a ținut subiectul știrilor timp de câțiva ani. SRI are cu totul alt rol și sunt convins că acest lucru e înâțeles de toată lumea și că nu se va abuza pe viitor de acest rol. Judecătorii trebuie să aibă posibilitatea să verifice legalitatea acelor probe și dacă există o astfel de procedură de verificare a legalității și judecătorul are ultimul cuvânt, există un filtru important. Pârghii sunt, important este să fie folosite cu înțelepciune”, a completat ministrul.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina