fbpx

Mesajul judecătoarei Adina Lupea pentru avocații care se plâng că nu se respectă orele ședințelor

Cunoscuta judecătoare Adina Lupea de la secția penală a Curții de Apel Cluj a explicat, pentru avocații care se plâng, de ce uneori nu se respectă intervalele orare stabilite pentru ședințele de judecată.

Adina Lupea a scris pe Facebook: ”Constat că sunt avocați care se plâng că nu se respectă intervalele orare pentru fixarea ședințelor de judecată.

Tot ce vă pot spune este că în secția penală la Curtea de Apel Cluj ne străduim. Particularitatea ședințelor de penal este că presupune reaudieri, inclusiv ale inculpaților dacă doresc să dea declarații suplimentare în apel. Declarații care pot dura ore și pe care nu le putem anticipa.

Ca atare, apelez și la înțelegerea colegilor avocați care trebuie să aibă în vedere că dreptul inculpatului de a da declarații în calea de atac este unul absolut, prevăzut ca atare de lege. În orișicare cauză.

Noi putem estima, dar nu putem previziona în concret.

Ne-am adaptat și noi cerințelor de pandemie, este totuși un progres că nu cităm toată lumea pe ora nouă, dar vă solicităm să aveți înțelegere la rândul dvs. Avem multe cauze fixate în regim de videoconferință în care suntem legați de respectarea orelor impuse. Pentru că nu suntem singurele instanțe care audiem așa. Și nu se pot face transmisii simultane.

În plus, în penal avem cauze cu participarea unor procurori din 3 structuri diferite care în aceeași zi au cauze fixate și la alte instanțe.Vorbind de același procuror de ședință.

Mulțumim pentru întelegere!”

Avocata Laura Baciu a comentat:  ”E un caz particular și sunt convinsă că Dvs faceți tot ce puteți pt a întâmpina astfel de situații! În rest, no coment vis a vis de muuulți dintre colegii Dvs. care pur și simplu își bat joc de noi!!!”

Iar judecătoarea Adina Lupea a replicat: ”Nu cred că asta e intenția, de a-și bate joc. Pur și simplu trebuie să înțelegeți că nici noi nu suntem într -un sistem judiciar perfect. Să ai zeci de cauze într-o zi nu este normal. Nici pentru dvs., nici pentru noi, nici pentru clienții dvs. Asta este însă, din păcate, justiția în care activăm toți. Normal ar fi să avem, ca în alte sisteme, maxim 4 cauze pe zi. Nu permitem ca țară, ca sistem.

Românii încă au excepții cu nemiluita. Nu contează că am recunoscut la fond, în apel ne schimbăm opțiunea. Nici justițiabilii nu au cultul să îi zic juridic. Adică, dacă asistat de avocat mi-am asumat o poziție în prima instanță, nu îmi bat joc de instanța superioară să vin cu alte cereri sau apărări. Fiindcă am schimbat avocatul. În 23 de ani am înțeles că e o problemă de mentalitate. Care nu poate fi schimbată și pe care nu o veți găsi, de pildă, la instanțele scandinave. Noi vrem să fim șmecheri. Noi prostim instanțele. Noi avem cereri că avem CEDO.

Câtă vreme vom avea asemenea proceduri permisive, agreate și de avocați pentru onorarii, vom avea o bataie de joc. Însăși față de actul de justiție.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina