fbpx

Kovesi e pe cale să respingă 7 dintre cei 10 candidați ai Bulgariei pentru Parchetul European

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, cere lămuriri suplimentare cu privire la șapte dintre cei zece candidați ai Bulgariei pentru procurori delegați

Parchetul European a notificat Ministerul Justiției al Bulgariei, printr-o scrisoare că are observații cu privire la șapte din cele zece candidaturi bulgare depuse pe 13 februarie, a declarat pentru EURACTIV Bulgaria, o sursă din cadrul Parchetului European.

„Nu este un semn bun. Când cerem informații suplimentare, nu se întâmplă pentru că cineva nu și-a completat CV-urile suficient de bine sau nu înțelege scrisoarea de intenție. Acesta este un semn clar că nu suntem mulțumiți de candidaturile propuse “, a declarat sursa.

El a explicat că Parchetul European are două categorii de observații, dintre care prima este în principal de natură juridică.

Nu credem că anchetatorii bulgari sunt potriviți pentru Parchetul European. Respectăm munca lor, recunoaștem că conform legislației bulgare fac parte din sistemul judiciar, dar nu credem că astfel de persoane au calificările necesare pentru Parchetul European. “Deoarece anchetatorii bulgari nu pledează niciodată în instanță, iar aceasta face parte din sarcina procurorilor europeni, nu considerăm că aceste candidaturi sunt adecvate“, a spus sursa.

Aceeași sursă a explicat că trei dintre cei șapte candidați problematici se încadrează în această categorie, deoarece sunt anchetatori.

În a doua categorie sunt candidați care au lucrat ca judecători.

Este vorba de oameni care au fost judecători în cauze civile și comerciale, fără experiență în dreptul penal. Haide! Care nu au efectuat niciodată o anchetă penală. Și nu au investigat niciodată infracțiuni cu fonduri UE și nu au experiență de urmărire penală. Haide! Serios?” Exclamă el.

„Pe baza informațiilor care ne-au fost furnizate și a cunoștințelor noastre despre sistemul judiciar bulgar, există persoane cu foarte puțină sau fără nicio experiență printre candidați. Aceștia au activat la un nivel local scăzut (district).(…). Pot menționa trei nume, doamna Veronika Borislavova Trifonova, doamna Bozhidara Evgenieva Ganeva-Dimova și domnul Ventsislav Danev Ferdinandov. ”

Sursa din cadrul Parchetului European a spus publicației citate că aceste informații au fost trimise autorităților bulgare, care după ce s-au familiarizat cu acestea au solicitat o întâlnire.

„Vom organiza această întâlnire cât mai curând posibil. Dar așteptarea mea este că autoritățile bulgare ne vor convinge că candidații sunt potriviți, mai ales dacă regulamentul este citit într-un anumit mod. Cu toate acestea, nu dorim să intrăm într-o discuție cu privire la modul de interpretare a regulamentului. Scrisoarea procurorului european precizează clar că partea bulgară trebuie să desemneze persoane cu experiența relevantă și care să îndeplinească toate cerințele pentru independență și integritate morală “, a explicat sursa.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Parchetul European așteaptă șapte noi candidați din partea bulgară, el a răspuns: “Absolut!”

Întrebat dacă biroul lui Kovesi s-a confruntat cu probleme similare cu candidații de cealaltă parte, el a spus că nu.

Un purtător de cuvânt al procuraturii europene nu a negat informațiile, dar a explicat că procedura este încă în desfășurare și nu a fost inclusă pe agenda acestei săptămâni. „Așteptăm ca autoritățile bulgare să ne trimită informații suplimentare despre candidați”, se arată în răspuns.

Ministerul Justiției explică faptul că nu este parte la procedura de selectare a candidaților pentru procurorii europeni delegați. „Pentru Bulgaria, acesta este Consiliul Procurorilor SJC. Ministerul participă doar ca intermediar la schimbul de corespondență între Parchetul European și Colegiul Procurorilor din Consiliul Judiciar Suprem. În acest moment, nu există informații despre faptul că procedura s-a încheiat “, a anunțat ministerul.

Colegiul de procurori al Consiliului Suprem Judiciar a selectat cei zece candidați pentru postul de procurori delegați în Bulgaria cu o acuratețe de invidiat cu un singur vot, dat fiind faptul că candidații erau 31. Acest lucru a dus la îndoieli în rândul observatorilor externi că votul membrilor SJC ar putea fi convenit în prealabil. Înainte de a vota, fiecare membru al consiliului și-a enumerat favoriții.

Procurorul șef Ivan Geshev a fost ultimul care a vorbit. În cele din urmă, a sprijinit 7 dintre aleși – Biserka Stoyanova, Bozhidara Ganeva-Dimova, Boyko Kalfin, Veronika Trifonova, Dimitar Belichev, Svetlana Shopova-Koleva și Hristo Krachunov. Candidații câștigători, deși nu sunt susținuți oficial de procurorul șef, sunt Ventsislav Ferdinandov, Maya Kovacheva și Preslava Petkova, a mai relatat sursa citată.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina