fbpx

Judecător de curte retrogradat la tribunal pentru că a criticat în ședință de judecată conducerea instanței

Un judecător de la Curtea de Apel Oradea a fost retrogradat de CSM pentru că a criticat în ședință de judecată publică unele măsuri administrative luate de conducerea instanței.

Hotărârea secției pentru judecători în materie disciplinară din CSM: ”Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Buz Adrian – judecător în cadrul Curții de Apel Oradea.

În baza art.100 lit. d 1 ) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Buz Adrian – judecător în cadrul Curții de Apel Oradea, sancţiunea disciplinară constând în „retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal” și continuarea activității în cadrul Tribunalului Bihor pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a), lit. m) și lit. t) teza I din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cu opinie separată în sensul respingerii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Buz Adrian – judecător în cadrul Curții de Apel Oradea pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a), lit. m) și lit. t) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, ca neîntemeiate.”

Abaterile disciplinare:

a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;

m) nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente;

t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.

La solicitarea trimisa de Lumea Justitiei, Inspectia Judiciara a precizat ca totul a inceput la 7 februarie 2022, cand judecatorul Adrian Buz, in sedinta publica de judecata, a criticat o hotarare administrativa dispusa de catre conducerea instantei. Mai mult: acelasi magistrat a analizat din oficiu legalitatea masurii administrative, fara sa fie investit in acest sens, si a declarat-o nelegala, depasindu-si astfel limitele investirii, mai sustine IJ. Consecinta a fost amanarea nejustificata a tuturor cauzelor din acea sedinta de judecata, a mai mentionat Inspectia.

Din informațiile sursei citate, este vorba despre o hotarare administrativa dispusa de catre judecatoarea Mariana Ilisie, presedinta Sectiei de Contencios administrativ si fiscal de la CA Oradea – sectie in care activeaza si Buz. Mai exact, ne referim la o hotarare de desfiintare a unor completuri, in urma careia Adrian Buz a primit dosare in plus.

Inspectia Judiciară a precizat: „Situatia de fapt retinuta in sarcina domnului judecator consta in exprimarea in mod public, in cadrul unei sedinte de judecata, a unor critici cu privire la modul de aplicare de catre conducerea instantei a dispozitiilor regulamentare, analizarea legalitatii unei masuri administrative dispuse la nivelul sectiei, in temeiul unor hotarari de colegiu, retinand nelegalitatea masurii cu depasirea limitelor investirii, cu consecinta amanarii nejustificate a tuturor cauzelor din sedinta din data de 07.02.2022”.

Comments

comentarii

Căpitanul echipei de fotbal CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, miercuri seara, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea partidei cu Şahtior Soligorsk, din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League, că formaţia sa trebuie să revină la nivelul arătat în ultimii ani în cupele europene.... Citește mai mult
„Record mondial negativ pe AutostradaTransilvania Chiribiș-Suplacu de Barcău”, susține Asociația Pro Infrastructură (API). „Avem confirmarea că responsabilii din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis să anuleze licitația pe cei 26,35 kilometri blestemați”, mai transmite ONG-ul.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!