fbpx

Interviu cu Sabrina Matei, proaspăt judecător stagiar, despre anii la INM și începutul carierei

Sabrina Matei, tânăra care în 2017 intra prima la Institutul Național al Magistraturii (INM), a absolvit spre sfârșitul anului trecut și a fost numită judecător stagiar în orașul ei de origine, Satu Mare. Am vorbit cu ea despre cei doi ani petrecuți la INM, la care mulți studenți de la Drept visează și poate se întreabă ce-i așteaptă.

Clujust: În primul rând, felicitări pentru absolvirea INM! Ce ai simțit când ai fost numită judecător stagiar?

Sabrina Matei: Vă mulțumesc mult! Sunt recunoscătoare pentru faptul că am parcurs cu bine acești doi ani, având astăzi ocazia să împărtășesc câteva gânduri despre experiența mea. Numirea în funcția de judecător stagiar, respectiv de procuror stagiar a avut loc în data de 19 decembrie 2019, prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, chiar în ziua în care toți auditorii de justiție am optat  pentru instanța (judecătorii), respectiv parchetul (procurorii) unde aveam să ne desfășurăm activitatea. A fost o zi plină de emoții și de entuziasm pentru mine. Am trăit emoții foarte diferite pe parcursul zilei; de altfel, emoțiile au început în zilele anterioare, când ne gândeam la opțiunea pe care o vom exprima. Am fost fericită că am ajuns la finalul unei etape importante. În același timp, am simțit și tristețe pentru că orice final aduce cu el nostalgie. A fost, totuși, o despărțire de colegii alături de care am trăit această experiență, de formatorii INM  și de locurile în care obișnuiam să merg. Am trăit multe momente frumoase în București pe parcursul acestor doi ani, de care îmi voi aminti cu drag.

În ziua repartiției, în momentul în care mi-am exprimat opțiunea, am simțit și o mare responsabilitate. Acel moment a marcat pentru mine trecerea la o nouă etapă, de data aceasta o etapă în care acțiunile mele vor produce efecte în viețile oamenilor care se adresează justiției. Am conștientizat că dincolo de bucuria pe care o simt fiindcă mi-am realizat un vis se află destinele unor oameni care speră la o analiză temeinică și obiectivă a problemelor cu care se confruntă.

Pentru fiecare dintre noi numirea în funcție a fost un moment important, care marchează absolvirea Institutului Național al Magistraturii, dar și începutul carierei de magistrat care va aduce, cred eu, mult mai multe provocări.

Felicitări colegilor mei, astăzi magistrați, pentru munca, perseverența, inteligența și responsabilitatea de care au dat dovadă pe parcursul acestor doi ani! Le urez mult succes în profesie!

Clujust: Ce gânduri ai legate de prima ședință de judecată? Ce fel de judecător vrei sa fii?

Sabrina Matei: Cred că pentru fiecare judecător stagiar prima ședință de judecată este un reper important, fiindcă mare parte din pregătirea de la INM vizează activitatea magistratului în sala de judecată. De altfel, m-am gândit la prima ședință de judecată încă de la finalul anului I, când am optat pentru profesia de judecător. Ședința de judecată semnifică practic contactul judecătorului cu cetățenii care se adresează justiției, este cadrul în care oamenii vin să primească rezolvare într-o anumită problemă.

Îmi doresc în primul rând să fiu calmă, răbdătoare, atentă și să îmi mențin entuziasmul. Cred că profesia de magistrat presupune prin ea însăși o pregătire continuă, astfel că este nevoie de responsabilitate, conștiinciozitate și respect față de cetățeni.

De asemenea, cred că este necesară și dezvoltarea pe plan personal, nu doar pe cel profesional, deoarece magistații trebuie să se preocupe de înțelegerea societății în care trăiesc.

Nu în ultimul rând aș vrea să îmi amintesc mereu că suntem într-o continuă evoluție și că mereu avem ceva de îmbunătățit. Atunci când vorbim despre profesia de magistrat vorbim foarte des despre echilibru. Am învățat până la acest moment că echilibrul este un concept greu de definit, un concept dinamic, dar care se descoperă treptat atunci când tindem spre a-l atinge. Fieare persoană ajunge la o stare de echilibru într-un mod propriu, care trebuie descoperit. Astfel, autocunoașterea devine indispensabilă pentru un magistrat.

Acum să vorbim de experiența INM, de care foarte mulți studenți sunt interesați. A fost așa cum te așteptai când ai dat admiterea?

După admitere nu m-am concentrat pe a îmi imagina cum va fi la Institut. Cred că eram copleșită de faptul că am fost admisă, de faptul că reușisem să realizez un obiectiv care a necesitat mulți ani de muncă. Așteptările mele nu ar fi corespuns oricum cu realitatea, deoarece experiența la INM a fost foarte complexă. A fost mai dificilă decât credeam în facultate, când mă gândeam împreună cu colegii la admitere. Cu toate acestea, nu a fost extrem de grea, ci a necesitat o muncă susținută.

Pentru cei interesați, voi încerca să explic pe scurt etapele parcurse în INM. Primul an mi s-a părut mai dificil. În primul an activitatea auditorilor s-a desfășurat la lnstitut, unde aveam seminarii, respectiv cursuri de dimineață. Erau mai multe materii în programă și fiecare materie presupunea pregătire, uneori lucrări de redactat. Pe parcursul semestrului am avut diverse lucrări scrise, iar la finalul fiecărui semestru am avut câte o sesiune de examene. La finalul primul an, auditorii de justiție optează, în ordinea mediilor obținute în anul I, pentru profesia de judecător sau pentru cea de procuror.

Anul II a început cu stagiul de practică la instanțe, respectiv la parchete. Pe parcursul stagiului, auditorii au contact cu profesia aleasă și pot observa îndeaproape activitatea magistraților. Pentru mine stagiul de practică (la Judecătoria Sectorului 1 București – n.red) a fost o experiență extraordinară. Am învățat multe de la judecătorii cu care am lucrat, cărora le mulțumesc mult pentru disponibilitate, pentru sfaturile oferite și pentru ajutorul acordat. În anul II se desfășoară și alte stagii de practică la alte instituții, iar la finalul anului II auditorii susțin examenele de absolvire la următoarele discipline: Drept civil și Drept procesual civil, Drept penal și Drept procesual penal, Etică și organizare judiciară.

Experiența la INM a fost o provocare, însă orice astfel de experiență este benefică pentru dezvoltarea noastră atât ca profesioniști ai dreptului, cât și pe plan personal. De altfel, este de înțeles că pregătirea unor viitori magistrați nu poate să fie una ușoară. Celor care își doresc să devină auditori de justiție le urez mult succes și să pășească cu încredere pe drumul ales.

Ai fost privită într-un mod mai special pentru că ai intrat prima?

Nu cred. Nu am sesizat să fi fost percepută altfel. Poate doar de către membrii familiei și de către cunoscuți, care erau entuziasmați după ce am aflat rezultatele finale după admitere. La INM lucrurile au decurs natural, am fost cu toții bucuroși să fim acolo și cred că bucuria este similară pentru fiecare candidat admis.

Clujust: Ce perioadă a fost mai grea la INM (începutul sau alta) și de ce?

la absolvirea INM

Sabrina Matei: Pentru mine cea mai grea perioadă a fost la început, în primele 2-3 luni, fiindcă era perioada de acomodare cu programul și pentru că a trebuit să adopt un altfel de stil de muncă decât în facultate. În facultate nu începeam foarte des activitatea de dimineață și a fost mai greu până m-am obișnuit. De asemenea, în facultate majoritatea examenelor erau tip grilă, dar la INM nu mai lucram cu grile, deoarece scopul era redactarea de lucrări specifice profesiei.

Clujust: Cât de grele sunt examenele la INM? Practic, la INM ce mai înveți, căci dreptul deja îl știi din moment ce ești admis?

Un candidat admis are într-adevăr cunoștințe solide de drept, întrucât pentru admitere studiază temeinic materia din programă. Cu toate acestea, dreptul pe care un magistrat trebuie să îl stăpânească este mult mai vast și mai complex. În INM descoperi acele zone ale dreptului cu care nu ai contact în facultate, dar care sunt foarte importante pentru exercitarea profesiei. Se pornește de la premisa că auditorii au bazele teoretice necesare, iar INM-ul își propune să transpună aceste cunoștințe în practică și să le completeze. În facultate învățăm preponderent dreptul din perspectivă teoretică, dar pentru un magistrat este important să știe cum anume va aplica partea teoretică în activitatea sa judiciară.

Doresc să le mulțumesc formatorilor și personalului Institutului Național al Magistraturii pentru contribuția lor în formarea noastră profesională.

În ceea ce privește examenele, e greu să apreciez dificultatea lor, fiindcă aceasta depinde de cum le percepem. Unele mi s-au părut mai ușoare, altele mai dificile, dar cred că percepția are legătură și cu preferințele noastre. De obicei materiile care ne plac tind să ni se pară mai accesibile. Cred că examenele nu ar trebui să fie un factor intimidant. Orice candidat admis are potențialul necesar pentru a se descurca foarte bine.

Cum ai îmbinat pregătirea cu viața socială?

 La început a fost mai greu, fiindcă încă nu știam cum să imi dozez eforturile pentru activitatea la Institut, dar am reușit să îmbin această activitate și cu activități relaxante. Nu aș vrea să își imagineze viitorii auditori că la INM trebuie să muncească continuu. Nici nu ar benefic un astfel de stil de viață. Este foarte important să avem și activități care să ne destindă, să nu ne neglijăm hobby-urile și din când în când să ne oferim câte o recompensă pentru munca depusă. Doar astfel ne putem reîncărca pentru a fi eficienți.

Clujust: Cum te-a schimbat INM-ul? Ce ai învățat, în afară de partea teoretică ce ține de profesie?

Sabrina Matei: INM-ul a fost pentru mine o experiență intensă, de maturizare. Dincolo de formarea profesională, a fost o ocazie de a mă dezvolta și pe plan personal. Mi s-a confirmat ceea ce învățasem anterior, și anume să nu fiu atașată de certitudini, să nu le aștept, fiindcă viața rareori ne oferă certitudini. Am învățat să mă adaptez în diverse situații, să apelez la resursele pe care poate nu știam că le am. Cred că am dobândit și abilități de comunicare mai bune, că am învățat să ascult activ și să am mai multă răbdare.

Am legat prietenii sau le-am consolidat pe cele anterioare. Am învățat multe în INM și de la colegii mei. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor colegilor pentru experiențele petrecute împreună și pentru tot ceea ce m-au învățat.

Am observat că e foarte important să fim înțelegători cu noi și cu ceilalți, să ne acordăm timp pentru a ne reîncărca atunci când este nevoie, să facem ceva pentru noi în fiecare zi pentru a fi eficienți în activitate. De asemenea, cred că este esențial să nu ne pierdem simțul umorului, fiindcă ne ajută să nu privim lucrurile în extreme.

Îmi doresc să ne amintim mereu că magistrații sunt oameni care exercită o profesie în slujba cetățenilor.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina