Cu ocazia aniversării a 10 ani de când există site-ul Clujust.ro, am realizat un interviu video cu judecătoarea Dana Gîrbovan, președinte al Curții de Apel Cluj pe tema ”Justiția în presă”.
Șefa CA Cluj ne-a mărturisit că apreciază că nu mai sunt defilările cu cătușe la TV: ”Cred că este esențial ca activitatea justiției să fie reflectată în presă într-un mod echilibrat, onest și cât se poate de real și mai puțin spectaculos. (..) Nu a fost doar o problemă a presei, ci și a unei părți din justiție, acele comunicate vechi ale DNA cu extrem de multe amănunte care aduceau atingere imaginii persoanei și prezumției de nevinovăție, a justiției televizate. Mă bucur că au trecut acele vremuri și s-au mai așezat lucrurile într-un sens de normalitate.”
Cât privește strategia Curții în relația cu mass-media, Dana Gîrbovan spune nu a reușit comunicarea dorită din cauza permanentei crize în justiție:
”Încercăm să avem o activitate mai pro activă și am discutat cu colegii să încercăm măcar pe viitor să găsim spețe de interes public pe care să facem comunicate de presă în care să prezentăm aspectele esențiale ale cazului, mai ales pe chestiuni ce vizează poate urbanismul ori alte spețe privind raporturile dintre Stat și cetățean, reglate prin intermediul instanțelor de judecată.”
Am întrebat-o care sunt avantajele și dezavantajele mediatizării unui proces de interes public.
”Avantajul pentru societate este că este informată cu privire la modul în care se desfășoară un act de judecată. Dezavantajele apar atunci când sunt excese din partea presei sau a unor participanți din proces care merg în presă și reflectă în mod nereal desfășurarea dosarului și în acest mod se poate pune presiune pe judecător. Mai grav este că se și creează anumite așteptări ale publicului despre cum își imaginează oamenii care se uită la televizor sau citesc presa că ar trebui să fie sentința. De multe ori realitatea din dosar este diferită de cea care apare în presă și atunci apare acestă nemulțumire față de modul în care funcționează presa, pentru că oamenii așteaptă și știu ce hotărâre trebuie să dea instanța și dacă este alta apare această neîncredere în actul de justiție și suspiciuni.”, a spus președintele CA Cluj.
Sunt judecătorii influențați de ce apare în presă? ”Judecătorii, cel puțin la nivelul curții, au suficient de multă experiență încât să judece cauzele independent de presiunile mediatice, care sunt inerente, adică un judecător trebuie să fie conștient că pe cauzele de impact mediatic mare presa și părțile pot să spună ce vor. Problema este a percepției pe care publicul o are asupra actului de justiție”
Restul întrebărilor și răspunsurilor în filmările de mai jos.