fbpx

Interviu antologic cu un procuror DNA: ”Parcă văd că o mare doamnă de la Cluj o să mă înjure, o să se minuneze”

Cosmin Iordache, procuror DNA din 2010, absolvent de master la Facultatea de Drept UBB Cluj, a acordat pentru ziare.com un interviu antologic despre modificările Codurilor penale, așa-zisele ”anchete politice”, protocoalele cu SRI, întâlnirea magistraților cu președintele Iohannis și altele. ”Parca vad ca o mare doamna de la Cluj, care-si posteaza imagini cu halba in mana, o sa ma injure, o sa se minuneze ca a trait sa vada si obraznicia asta”, a spus procurorul la finalul interviului.

”Daca intra in vigoare preconizatele modificari legislative privind Codurile Penale, o pleiada de baieti “orientati in viata” scapa de raspundere penala, dupa ce au devalizat companii nationale, dupa ce s-au imbogatit din folosirea functiei publice. Modificarile privind prescriptia raspunderii penale fac prapad si nu sunt cerute de vreo decizie a CCR. Termenele de prescriptie sunt atat de reduse incat pe viitor orice ancheta complexa e practic imposibila. Se naste o cvasi-imunitate”,  afirma procurorul Cosmin Iordache, copresedintele Asociatiei “Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” (AMASP).

”Eu am ales sa fiu procuror intr-un sistem democratic la standarde europene, nu intr-o republica bananiera. Nu accept sa fiu complice tacut la prabusirea statului de drept, a democratiei. Eu vreau sa ma ocup de respectarea legii intr-o democratie autentica, nu vreau sa am de a face cu executarea de ordine politice intr-un stat sub standarde europene. Nu vreau sa-mi fie rusine ca am trait in epoca asta si am tacut.”, spune procurorul Iordache.

Acesta arată că președintele UNJR, Dana Gîrbovan, nu l-a ”rupt” pe Iohannis, așa cum s-a scris după întâlnirea cu de la Cotroceni:

”S-au spus unele lucruri de imi venea sa ma iau cu mainile de zulufi. Eu, unul, nu aveam chef sa ascult aceeasi salata de idei servita seara de seara, interesat, la posturi TV de partid: protocoale, santajarea magistratilor, cat de bune sunt modificarile la Legile Justitiei etc. Nu mai am nervi de asa ceva, am limitele mele.

A vorbit o reprezentanta a unei asociatii a judecatorilor si procurorilor care, dupa ce ne-a reprosat ca nu o salutam, a propus, daca imi amintesc bine, ca, in eventualitatea in care se organizeaza un referendum, oamenii sa fie intrebati daca nu se impune excluderea din magistratura a celor care au elaborat si semnat “protocoale” cu SRI, din 2009 pana in 2016. Ce sa spui despre o asemenea “cugetare fina”?

Te invita presedintele tarii la discutii serioase si tu o “arzi” pe protocoale. Daca vorbea un politician, intelegeam.

A mai zis lucruri aparent repetate la oglinda: protocoalele secrete “pe justitie” au “produs abuzuri”, “au frant destine”. Nu ne-a zis cum un protocol a “frant destine”. Eram curios sa aflu de cazuri concrete de aplicare a protocolului care au reprezentat abuzuri. A ramas un mister. Presimt ca nu o sa-l elucideze vreodata.

O judecatoare, alintata pe merit de o parte a presei drept “mare doamna a justitiei”, din “partea buna a magistraturii”, ne-a umplut de cuvinte. Era indignata ca se da atentie justitiei penale, nu judecatorilor de civil. Practic, reclama o lipsa de atentie. A zis si lucruri cu care sunt de acord, respectiv ca in unele instante conditiile de munca ale judecatorilor sunt execrabile si ca nimeni nu scoate in evidenta acest aspect. Apoi, a iesit la presa.

Asta cu aparutul in presa, cu sau fara motiv, da dependenta, o inteleg. Seara am vazut la televizor ca era prezentata eroina, fiind laudata pentru modul cum “a dat de pamant” cu presedintele republicii, cum l-a pus la punct. Eu nu am vazut asa ceva.”

(…)

”Sistemul judiciar acuza incercari de subordonare politica, magistratii ies in strada si cer europenilor sa ajute la mentinerea tarii pe linia de plutire a democratiei autentice si a statului de drept si unii se ingrijoreaza de fantasme cu protocoale.

Distinsa colega a mai sustinut ca o realizare importanta a reformei in justitie e separatia carierelor. Se pare ca doar cand vine vorba de judecatori separatia carierelor e buna, in cazul procurorilor nu e buna tot timpul, se admit exceptii.

Adica e bine ca judecatorii se amesteca in carierea procurorilor, pentru ca procurorii pot ancheta inclusiv judecatori, dar nu e bine daca procurorii se amesteca in cariera judecatorilor, desi acestia judeca si procurori. In maniera asta putem sa argumentam orice.

La final a urmat, ati ghicit, expunerea la TV. Am citit apoi in presa ca l-ar fi “rupt” pe presedintele Iohannis. Din partea mesei unde am stat eu, nu s-a vazut asta.

Alte voci nu s-au auzit la consultari?

Presedintele AFJR Dragos Calin a spus ca diferentele dintre magistrati tin de valorile pe care le impartasesc: unii cred ca e nevoie de o democratie autentica de nivel european si de un stat de drept functional, iar altii considera ca asta nu e treaba magistratilor. In sensul acesta s-a exprimat, dar ceva mai elegant. E o pozitie corecta.

Nu l-am vazut pe om sa se duca la poza, sa apara la stiri. A spus o serie de lucruri interesante, argumentat, riguros si cu talent de orator. A mai vorbit un judecator, nu-l cunosc. Extrem de pertinent. Mi-a mers la suflet.

Doamna Savonea, presedinta CSM?

A avut o pozitie de echilibru, a fandat bine, le stie pe astea. Ce a spus acolo era corect, dar nu are nicio treaba cu zicerile ulterioare din comunicatul de presa. Nu imi explic atitudinea asta subit schimbata. De unde a venit?

Cristi Danilet a spus lucrurile pe sleau, in stilul lui, direct si exact. Imi place ca e un om liber si curajos. Cati ar fi spus lucrurilor pe nume cum a facut-o el? Poate sa-ti placa sau nu personajul, eu il judec dupa faptele vizand independenta Justitiei si statul de drept. Il stiu de multa vreme, de la Cluj, de prin 2001.

Am vazut ca o colega a lui de la Cluj il ironiza arogant si aspru pe pagina ei de Facebook. Il felicit ca nu se lasa descurajat.

Ideile expuse au fost multe. Mi-ar mai lua ceva timp sa le detaliez.”

”Mă ia uneori o lehamite cruntă”

”Din magistratura nu am de gand sa plec, dar ma ia uneori o lehamite crunta. Ceea ce ma intristeaza insa e pozitia unor colegi magistrati carora nu le pasa ca sunt folositi in campanii de presa, care sunt obisnuiti ai studiourilor de televiziune unde se spun tot felul de baliverne, in anturaje nefrecventabile.

Ceea ce am spus astazi, aici e punctul meu de vedere si al AMASP, asociatia profesionala din care fac parte, nu al institutiei in care lucrez. Parca vad ca o mare doamna de la Cluj, care-si posteaza imagini cu halba in mana, o sa ma injure, o sa se minuneze ca a trait sa vada si obraznicia asta: un procuror care sa-si permite sa spuna ceva de judecatori, de ministrul Justitiei sau de presedinta CSM. Asa ceva nu “se exista”, parol!”, a conchis procurorul Iordache.

Vă lăsăm pe voi să ghiciți la cine s-a referit la final.

Interviul integral AICI

Comments

comentarii

Un accident rutier a avut loc, vineri, în localitatea Bucea, județul Cluj. În accident au fost implicate trei mașini.... Citește mai mult
Sorin Ioan Stan este mecanicul de tren care a evitat accidentul cu mașina pompierilor din Cluj! A fost premiat pentru asta!... Citește mai mult

Lasă un răspuns